”Pelle Svanslös” debuterar på V75

Bighouse Andy bröt svansen som treåring, och man blev tvungen att amputera den. Men det går bra för honom ändå – i år har han hittills tjänat mer pengar än under de två senaste åren tillsammans.
TRAV

Vissa hästar utmärker sig mer än andra på travbanan.

Sexåringen Bighouse Andy känner man lätt igen i loppen – han har nämligen ingen svans.

På lördag debuterar han på V75.

Det har gått bra för Bighouse Andy den senaste tiden. Han har vunnit sina senaste tre starter och har redan sprungit in 118 000 kronor i år, vilket kan jämföras med att han tidigare bara tjänat 61 400 kronor.

Kan det sitta i svansen? Eller rättare sagt, bristen på svans?

– Hans svans amputerades när han var tre år eftersom han bröt den. Vi vet inte riktigt hur det gick till, men så blev det i alla fall, säger ägaren och uppfödaren Jouko Salomäki.

Helt svanslös är dock inte Bighouse Andy. En liten svansstump är kvar. Men det verkar inte ha påverkat valackens självförtroende gentemot andra hästar.

– Nej, det verkar inte så – han går ju bra (skratt). Men han fick en extrasvans förra sommaren. Det var en tjej som jobbade med honom som fick för sig att han skulle ha svans, säger Jouko Salomäki.

Svansbrott mycket ovanligt

Charlie Lindberg är banveterinär på Jägersro. Under sina trettio år som veterinär har han bara sett svansbrott vid några få tillfällen.

– Det ska till mycket kraft för att hästen ska bryta svansen, säger han. Svansbrott kommer oftast av att hästen går omkull och sätter sig på den, och därigenom bryter svanskotan. En häst kan också få skador eller sår på svansen så att den dör av, och då måste man amputera den.

På lördag startar Bighouse Andy på V75 för första gången. Trav365:s tipsexperter Per Nicklasson och Eddie Ekman rankar ”Pelle Svanslös” som tvåa efter Fortune Access. Så här skriver de om sexåringen: ”Bighouse Andy pinnade undan på positivt sätt i pilsnabb avslutning senast. Mot ledningen här också!” Men Jouko Salomäki kan redan nu avslöja hur det går:

– Han vinner väl (skratt)! Nej, jag tror och hoppas naturligtvis, men V75 är inte lätt att vinna.

Sandra Jonsson, Minimedia