Lennartsson lägger träningen på is

TRAV

Isträning, ett gäng med tvååringar och en kusk som fortfarande utvecklas.

Det går bra för Per Lennartsson.

Och bättre ska det bli.

- Inom några år vill jag tillhöra toppen bland unghästtränarna, jag ska visa att jag är minst lika bra på att träna som att köra häst, säger han.

Per Lennartsson gläds över att det till slut blev en rejäl vinter. Sjön nedanför gården Simlom utanför Norrtälje används nämligen som träningsbana.

- Det är bekvämt, isen behöver inte underhållas, saltas eller rivas. Kör man 4 - 5 hästar i bredd sviktar det ordentligt. Det är bra och skonsam träning som de gillar.

-De vintrar vi inte har kunnat köra på isen har vi heller inte fått den där riktiga boomen i tävlingssammanhang, konstaterar Lennartsson.

Mer att ge som tränare

Det går bra för stallet men det är framförallt som kusk han utmärkt sig den sista tiden. Så sent som i lördags vann han två V75-segrar. I fjol blev det drygt 11 miljoner inkört och redan nu närmar han sig två miljoner.

- Jag har fått köra många bra hästar, bland annat åt Kari Lähdekorpi. Samtidigt känner jag att jag fortfarande utvecklas som kusk. Man blir tryggare med tiden och får mer respekt av kollegorna.

Han beskriver sig själv som en flexibel körsven som försöker hålla sig lugn i alla lägen. Det han gillar bäst är att få hästen att gå för fullt över mål.

- Ibland räcker det inte hela vägen men det har man igen i slutändan. Jag tänker alltid på hästens nästa start, det är högsta prioritet för mig.

- Vissa undrar faktiskt varför jag inte är catchdriver på heltid. Men jag känner att jag har mer att ge som tränare och jag är kraftigt på gång nu, säger han.

Order By Fax snart tillbaka

Det finns 70 hästar på träningslistan och ingen är över sex år. Därmed tillhör stallets stjärna, Order By Fax, åldringarna...

- Vi tog bort en benbit i en bakkota i höstas och förhoppningsvis är det just det som har stört honom av och till i hans karriär. Han har gått i 25-tempo över 2000 meter på isen och beräknas starta i mars eller april. Order By Fax befinner sig i den yppersta eliten men jag känner ändå att det finns mycket kvar i honom, berättar han.

Stimulerande med tvåårstävlande

Lennartssons ambition för framtiden är att göra sig ett namn som unghästtränare. Han tillhör dem som förespråkar tvåårstävlande.

- Det är stimulerande och de senaste åren har jag fokuserat på unghästar. Vi måste ju modernisera oss. Just nu har jag 25 tvååringar.

- Hästarna avlas för att tävla tidigt och har man lite fingertoppskänsla är det absolut inga problem att träna och tävla med tvååringar, slår Lennartsson fast.

Om fem år ser han sig själv med 30-40 stycken kanonstammade unghästar som han ska förädla.

- Det är målet. Skulle inte det lyckas kanske jag sneglar mot USA och testar som tränare där. Man måste ha alla sinnen öppna, säger han bestämt.

Vem är morgondagens stjärna från stallet?

- Det måste vara Filoxenia Light. Hon gjorde allting rätt som tvååring då hon tjänade närmare 700 000 kronor. Förhoppningen är att hon ska tillhöra kulltoppen bland stona i år.

Varning för Blue Star Classic

Per Lennartsson är flitigt anlitad som kusk och på onsdag kör han i samtliga V64-avdelningarna. Han uttalar sig om fyra av dessa hästar.

- 10 Uncle Sund (V64-1) är härdad i V75 och har gått strålande. Trots bakspår över kort distans är han ett givet streck.

- 3 Firmin de Socoa (V64-2) är ny hos Lähdekorpi och var tydligen imponerande i ett B-lopp nyligen. Häst och tränare är på topp och det bör förstås vara intressant för spelarna.

- 12 Justice For All (V64-5) har inte fått till det på slutet. Jag väntar på att det ska släppa eftersom hon har bra kapacitet. Kanske kan isträningen ge en positiv effekt, ett streck för den som väljer att gardera med några streck.

- 8 Blue Star Classic (V64-6) har absolut toppform och spurtade formidabelt senast. Trots dåligt spår och tufft motstånd ska man komma ihåg att han kan gå fort över upploppet. Jag vill varna för honom.

Kanal 75