V75 Live ska ses som en möjlighet

TRAV

Champions League-åttondelsfinalerna dundrade i gång. Ett tidigt vårtecken även om det är sportlov och i går var fettisdag.

Säkrare vårtecken blir svensk fotboll och Olympiatravskval.

31 mars startar TV4:s nya Tipslördag med fem timmar direktsänd sport.

För första gången genom alla decennier sänds nu V75 live.

Reaktioner och åsikter i travkretsar har blivit många. Det är folk som inte är vana vid förändringar.

Först har vi fackjournalister som inte ser möjligheter och debatterar som det gjordes kring tv-sänd fotboll på 1980-talet.

Sedan har vi tittarna/spelarna/åskådarna som tror att det alltid är julafton och man alltid kan få det man önskar sig.

Många fackjournalister skriver att V75 direkt blir dödsstöten för publiksiffrorna på travbanorna. När det i stället är så att sporten tas på allvar – intresset ökar för den som bor i Boden och inte åker till Jägersro, den dagen cirkusen kommer till regionen kan suget ha väckts för att besöka banan. Tv är inget hot, det är en möjlighet. Folk till banan lockar man genom att inbjuda och expandera, inte förbjuda och begränsa.

Många klagar

Många travintresserade mejlar och klagar på att bara de fem första loppen kommer sändas direkt och att de får vänta till efter fotbollen för de sista två. Visst, det ultimata skulle vara om alla sju loppen sänds först, fotbollen har avspark 17.00 och efter slutsignalen skulle det vara en timmes sammanfattning som i dag – men de fem första loppen kommer också att repriseras efter matchen och se det här som ett steg i rätt riktning och att man ibland måste anpassa sig för en helhet.

Jag hoppas att TV4 och produktionsbolagen tar sig an utmaningen på bästa sätt. Det är mycket tid att fylla mellan loppen, inklusive omstarter och materialfel.

Till premiärsändningen kommer Jessica Almenäs börja jobba med trav igen. Det är märkligt att OTW, som hon är anställd av, har gått med på önskemålet från Nyhetsmorgon att Jessica inte ska jobba med något annat i veckan än det programmet måndag och tisdag morgon.

Det var välkommet att Patric Skoglund fick kommentera Västerås–Rögle. Och det finns fler tv-talanger att upptäcka i travprogrammen.

Mattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM