Anders - pappa Åke upp i dagen

TRAV

Åke Svanstedt är en av landets främsta travtränare. I kväll

får vi stifta bekantskap med sonen Anders.

– Om jag har ärvt något av farsan så är det vinnarskallen,

säger 21-åringen.

Anders Svanstedt har en hel del att leva upp till som son till ”grön kusk”. Efter att ha slutfört sina studier började han arbeta som stalldräng hos sin far. För dagen har han sju passhästar att se till.

– Jag trivs väldigt bra men det har varit lite si och så med självförtroendet på sistone då jag under en period radade upp 24 raka starter utan att få vinna, berättar Anders. I senaste starten kom dock segern – med kallblodet Troll Lappen.

– Det segern var otroligt skön och nästan lika viktig som min allra första vinst. Just fyllda 21 år känner Anders att det inte riktigt är läge att vidareutveckla sig på annan ort.

- På sikt är det aktuellt att ta anställning hos andra tränare men ännu så länge saknar jag vissa grundläggande kunskaper som krävs för att ta det där steget. Det finns mycket kvar att lära och Åke är en bra läromästare.

Studerade ellära

I gymnasiet studerade han ellära för att, om travintresset svalnade, ha en livlina.

- Jag sökte efter en yrkesförberedande linje då plugget aldrig riktigt lockade. Om jag tappar suget för trav så finns nu möjligheten att arbeta som elektriker, även om det inte finns några sådana tankar just för närvarande. Man måste dock gardera sig, tycker jag.

Åke Svanstedt framställs ofta som en seriös med ganska vrong person i media, något som sonen inte riktigt håller med om.

- Nej, det kan tyckas så när man ser honom på tv men det beror nog mest på att han är något kameraskygg. Privat är han en helt annan människa, det kan alla som känner honom intyga. Han kan dock vara ganska så sträng, både som chef och far, och visst händer det att han blir upprörd när det går mindre bra i loppen.

Anders avslöjar att han är minst lika dålig förlorare som farsan.

– Härom dagen så tävlade vi i Go Kart och han slog mig med någon sekund. Det var sorgligt och jag har knappt återhämtat mig ännu, säger Anders och skrattar.

Svårt att analysera

På frågan om varför det går så bra för farsans verksamhet så blir svaret:

- Det är svårt för mig att analysera hur vår träningsfilosofi skiljer sig från övriga tränares, men vi kör inte så mycket snabbjobb med hästarna. Istället blir det mycket tung grundträning för att stärka hästens fysik, det är nog därför vi får fram så många starka hästar. På sikt är vårt träningsupplägg både gynnsamt och skonsamt för djuren, anser jag.

Anders har en uppsittning under kvällen och det är 10 Gin T.Dalimo (V65-3):

– Jag tycker att han hamnat på tok för långt ner i rankingen på sina håll. Jag kör för seger och garderar man loppet måste han med på kupongen. Tidigare drogs han med knäproblem och tålde då inte träningen. Nu håller han ihop betydligt bättre och möter enklare motstånd än vanligt den här gången.

9 Attraction Call (V65-4) återkommer efter vila och har kapacitet för att sluta långt framme.

– Han är behandlad under uppehållet men jobbar starkt och har hög grundkapacitet.

Vi har en del hästar till start inom V65 men det här är utan tvekan vår bästa segerchans under kvällen, avslutar Anders.

Micke Korhonen