Inget verkar bekymra Åke

TRAV

Beskedet om att Affe Fager var dopad när han vann V75-Mästaren blev förstås ett hett samtalsämne på Åby i går.

Men det bekymrade vare sig Åke Svanstedt eller hästen. Affe Fager gjorde sin plikt som jättelampa även om det blev aningen hårdare i mål än vid segern senast.

Första priset i V75-Mästaren på 200?000 kronor går i stället till What a Man.

Inte heller det tycks bekymra Svanstedt som istället siktar på finalseger med sin springare där en kvarts miljon väntar.

Åke Svanstedt var på hugget i går. Förutom segern med Affe Fager satt han också dit Unbeatabletealight i ett av stoloppen. Dessutom var han ytterst nära att vinna med King Haro i Klass III-försöket. Unbeatabletealight lyckades alltså sätta nosen först trots opassande distans. Men Svanstedt hade ställt i ordning henne ordentligt medan resten av gänget, förutom Parisienne, knappast får godkänt.

King Haro åkte däremot dit men föll med flaggan i topp. I rygg satt Leif Witasp och gottade sig med Staro Almab och när luckan uppenbarade sig 300 kvar tryckte

han gasen i botten och hann upp King Haro precis på ritsen. Favoritduon Super Mack Håleryd och Bowling Inferno galopperade däremot bort sina chanser.

Gick inte att känna igen

Efter strykningen av Acclaim seglade Skogans Joker upp som tung favorit Gulddivisionen. Men hästen stod inte att känna igen och hade aldrig med utgången att göra. Vann gjorde istället Björn Goop och Minnesota till nästan femton gånger stålet. Vem hade trott det? Inte jag i alla fall. Än en gång stod man där med lång näsa och förbannade sig själv för att man inte streckat landets vinstrikaste kusk. Hur dum får man egentligen vara. Efter den mäktiga avslutningen på Axevalla senast, då hon blev trea, borde man naturligtvis plocka med henne på kupongen. Men icke sa nicke.

Istället blev det dumstruten på. Förhoppningsvis hade ägaren Claes-Göran Olsson med henne på sin kupong där han satt framför datorn hemma i Skövde.

Saviola – ett styrkelejon

Lajos Wurö åkte dit lite snöpligt i förra starten men fick snabb revansch. Daniel Olsson prickade starten perfekt och fick sedan bestämma som han ville i spets. Jag undrar om han inte hann med att peta sig i näsan under tiden. Lättare går knappast att vinna ett V75-race. Den enda av konkurrenterna som möjligen får godkänt var tvåan Jinx Brodda.

Björn Goop hann med att vinna ytterligare att V75-lopp och den pinnen kom i epilogen. Favoriten Super Odds såg omutlig ut i ledningen men Björn Goop gav inte slaget förlorat med Hurricane Line som tog in meter för meter och till slut vann säkert.

Det bästa har jag sparat till sist och då tänker jag på styrkelejonet Saviola som Thomas Uhrberg vann med i första dubbelloppet. När ett varv återstod av loppet parkerade Uhrberg sig i dödens för att sedan retfullt enkelt glida förbi länge ledande Fortune Access i god tid före mål.

Gert Lengstrand