Hallå där Mats Ahlkvist...

Foto: Kanal75
Mats Ahlkvist är sportchef på Jägersro travbana, som firar hundra år i år. Travbanan öppnades 1907 som den första stationära banan i Sverige.
TRAV

...sportchef på Jägersro travbana som firar hundraårsjubileum i år.

Hur ska det här firas?

– Vi ska försöka fira hela året, men vi kan så klart inte fira varje dag. Själva huvudfirandet blir den 19-20 maj. Då har vi V75 på lördagen och V65 på söndagen, och helgen ska också integreras med vår årliga Gentlemannadag. På söndagen ska vi dessutom varva åtta travlopp med fyra galopplopp. Under året ska vi ta en tävlingsdag per månad som vi hottar upp lite extra.

Vad har du själv för minnen av Jägersro?

– Jag har ju bara jobbat som sportchef här i 1,5 år, men jag har såklart en hel del minnen från Jägersro även tidigare. Mitt allra bästa är när Varenne vann Hugo Åbergs Memorial [2002, reds. anm.], då jobbade jag som konferencier. Och när Tsar d’Inverne vann Derbyt [2003, reds. anm.], då fick jag intervjua Peter ”Foppa” Forsberg ett par gånger.

Jägersro har ju varit med sedan travets ungdom. Hur tror du att travet kommer att utvecklas i framtiden?

– Sport och spel hör ihop kanske mer än någonsin just nu. Med tanke på hur trav syns i tv och på internet så tappar förvisso travbanorna publik, men jag tror att intresset för trav aldrig har varit större. Jag hoppas och tror att travet kommer att fortsätta utvecklas så att vi även i fortsättningen är en av de största travnationerna i världen.

Sandra Jonsson, Minimedia