"Var är hästarna?"

Färjestad om de tunna startfälten

TRAV

Färjestad kör V75 till helgen. Men det blev sannerligen inte lika välfyllda lopp som man brukar ha.

– Jag har ingen bra förklaring till varför vi fick så tunt med anmälningar till lördagens tävlingar, säger sportchefen Ken Karlsson.

Färjestads Sportchef Ken Karlsson.

En silverdivision med endast tio hästar, lika många i ett stolopp, och även riktigt tunt med hästar i de tre inledande loppen på lördag med fyra (!), nio respektive åtta hästar. Och inte stannar det där, även Guldspecialen kommer att göras upp mellan tio deltagare, varav fyra är tränade av en och samme tränare, Kari Lähdekorpi.

– Det är väldigt tråkigt att det blev så tunt med hästar i flera av loppen till helgen. Anledningen till det har jag dock ingen bra förklaring på, säger Ken Karlsson.

Erik Adielsson kommer inte, Örjan Kihlström kör Vasalopp på söndag och Stig H Johanssons hästar stannar hemma, men att det skulle påverka alltför många att inte starta sina hästar går naturligtvis inte att tro på.

– (Skratt) Nej, givetvis. Det finns för övrigt inget annat som konkurrerar heller vad jag vet, säger Karlsson.

A2 bör inte påverka

Att Färjestad tidigare under året drabbats av A2-virus är inget som man anser bör påverka att folk anmäler sina hästar.

– Nej, det hela är ju i stort sett över som vi nämnt tidigare, så det ser jag inte som någon anledning. Extra förvånande att vi har så tunt med häst i loppen, då vi trots allt ligger "mitt i smeten". Det är inga avstånd att tala om om man jämför med att åka till andra banor, säger Ken.

Samtidigt som man är besvikna och framförallt förvånade så ser det ju givetvis bättre ut för de som kommer tävla på lördag.

– Det är väldigt kul för både Kari och de andra tränarna som startar sina hästar på lördag då det finns fina pengar att tjäna, och att man samtidigt stöter på mindre konkurrenter än vanligt, säger Ken Karlsson.

Mer pengar att köra om

De nya klassgränserna på V75 har premiär på lördag, och samtidigt så finns det då också mer pengar att köra om. Ändå är det inte fyllda fält, är inte det rätt så förvånande?

– Det blir lite paradoxalt. Förstapriserna är ju minst 100.000 i varje V75-lopp nu, och ändå så vill ingen vara med, säger Ken Karlsson och fortsätter:

– Okej att guldspecialen blev tunn, det hade jag påpekat för STC tidigt med tanke på att det är kort distans och så vidare, då det helt enkelt blir för tufft att starta från tillägg. Men sen är det svårt att ha någon vettig förklaring, jag förstår inte riktigt varför det blev så tunt med hästar.

Kan de nya klassgränserna påverka tror du?

– Jag tycker själv att det behövdes nya klassgränser, och att de skulle påverka har jag svårt att tro. Visserligen kanske "normala" silverdivisionshästar står lite tufft inne i loppen nu i stället, men att de skulle stanna hemma för det känns långsökt, säger Ken Karlsson.

Trots att det kanske inte blev vad man hoppades på till helgen så kan man se ljusglimtarna i den mörka V75-tunneln.

– Kari (Lähdekorpi) kommer med flera fina hästar på lördag bland annat, och även om det är lite skralt med hästar så är en del lopp rätt hyggliga, så sportmässigt kommer det bli bra. Vi kommer ha fina tävlingar trots få startande, avslutar Ken Karlsson.

Mattias Spante, Minimedia