"Travtränarna gör mer än kuskarna"

Foto: Kanal75
Jörgen Sjunnesson menar att våra travtränare borde få mer uppmärksamhet.
TRAV

Jörgen Sjunnesson tillhör landets bästa lånekuskar, så kallade "catchdrivers". En grupp yrkesmän som dominerar loppkörningen och får de stora rubrikerna.

– Det är fel, anser jag. Tränarna jobbar som svin hela dagarna, i stället är det vi kuskar som får all uppmärksamhet, säger Jörgen.

Jörgen Sjunnesson är ingen man av stora ord. På många vis är han dock en ambassadör för travet.

– Jag försöker alltid uppföra mig på ett korrekt sätt både vid sidan och på travbanan. Men visst händer det att jag tappar humöret, av den anledningen vill jag vara för mig själv under själva tävlingsdagen. För mig är koncentrationen en viktig faktor och då gäller det ibland att hålla media på avstånd, säger Jörgen.

Jörgen hade inför måndagens lopp på Mantorp 27 raka uppsittningar utan att få vinna.

Hur tar man sådana motgångar, Jörgen?

– Jag ser det inte som någon motgång. Motgång är om man gör ett dåligt jobb, men då måste man också vara självkritisk och analysera sin egen insats. Man ska inte sopa motgångar under mattan, vi har trots allt en skyldighet mot kunderna att alltid göra vårt bästa.

Jörgen är catchdriver till yrket och ägnar sig helt och hållet åt loppkörning. I media framställs ofta dessa catchdrivers som något negativt då mångfalden i loppen minskar.

– Jag tror dock inte att vi är på väg dit, marknaden känns rätt så mättad. Travet är utan tvekan en färskvara och konkurrensen i mitt yrke väldigt hård. Men det är bara kul, tycker jag. Det här är en elitsport och då ska det vara utmanade att vara travkusk. Kuskar som Björn Goop, Erik Adielsson och Örjan Kihlström får väldigt mycket uppmärksamhet men det finns så många andra bra kuskar som är lika begåvade yrkesmän.

Tränarna kommer i andra hand

Något Jörgen känner starkt för är medias uppvaktning av kuskarna. Han menar att tränarna kommer i andra hand.

– Visst är det så. Det är ju de som gör allt jobb, vi kuskar offrar ofta bara tre minuter av vår dag åt hästen. Jag själv arbetade som tränare i många år innan jag lade ner min verksamhet i början av 2000, så jag vet hur mycket timmar dessa människor lägger ner för att vara konkurrenskraftiga i den här tuffa branschen.

Vi journalister ringer gärna kuskarna när en intervju ska tas inför loppen.

Jörgen menar dock att vi då gör det lätt för oss.

– Jag menar, ofta får jag samtal där journalisten ber mig analysera sju, åtta starthästar en tävlingsdag - istället för att ringa de aktuella tränarna. Man tar en genväg och så borde det inte vara om man är en seriös journalist. För vad vet i regel kuskarna om hästarnas dagsform? Av den anledningen uttalar jag mig inte gärna om hästar som jag inte kör under den aktuella tävlingsdagen.

Jörgen har tidigare arbetat hos bland andra Lars Edvisson, Sören Nordin och Torbjörn Jansson och har dem att tacka för mycket. En tränare som Jörgen vill framhålla är Jägersros Hans Adielsson, far till Erik Adielsson.

– Hans är en av mina främsta arbetsgivaren, men inte bara det. Han är en nära vän och en fantastiskt person. Det engagemanget han visar är helt otroligt och yrkesmän som han måste få kliva in i rampljuset oftare, istället är det vi kuskar som överöses med hyllningar när det går bra.

Micke Korhonen