Affe och Åke – heta i kylan

TRAV

Först förbjuden utrustning.

Sedan dopning.

Det mesta händer kring Affe Fager den här vintern.

Fortfarande är det vinter i trav-Sverige.

Det betyder lågsäsong och sämre klass på loppen.

Affe Fager har varit en av vinterns hetaste hästar – tillsammans med klassklättraren Arnie Somolli och Acclaim som fått sitt genombrott i gulddivisionen.

I slutet av november flyttades Affe Fager till Åke Svanstedt. Tidigare tränaren, ägaren och uppfödaren Per-Arne Berndtsson hade gått bort efter en tids sjukdom.

Hästkarlen Svanstedt fick fart på den något ringsrostiga sexårige hingsten.

Propositionen till V75-Mästaren på Åby såg perfekt ut och "Svanen" vässade honom för loppet.

Kostade honom Zoccer Wadd

Zoccer Wadds ägare Yngve Eriksson ville se sitt sto i loppet. När Svanstedt hade andra planer flyttade Yngve "Zoccret" till svärsonen Anders Pettersson och anmälde till V75-Mästaren.

Förlusten av Zoccer Wadd var känslosam för Svanstedt. Det tuffa stoet var en ögonsten och den enda kvarvarande hästen sedan flytten från Bergsåker till Axevalla.

I V75-Mästaren vann Affe Fager. Zoccer Wadd såg inte fräsch ut.

Jag har aldrig sett annars så återhållsamme Åke Svanstedt så glad efter ett lopp. Han gjorde segergest när mållinjen passerades och lyste av lycka vid prisutdelningen. På plats fanns också Per-Arne Berndtssons fru.

Tre veckor senare vann Affe Fager silverdivisionen på V75 hemma på Axevalla.

Men det var först i förra veckan som Affe Fager och Åke Svanstedt hamnade i hetluften riktigt ordentligt.

På en stor omslagsbild på facktidningen Travronden syntes tydligt hur Affe på Axevalla hade haft ett förbjudet snarbett, en snara runt käken som går till tömmarna. Alla kunde dock vittna om att utrustningen bara använts i värmningen och inte i loppet, men efter Sportbladets avslöjande förbjöd förbundet Svanstedt att använda utrustningen även i värmningen i lördags.

Under fredagen avslöjades sedan att Affe Fager påträffats med ett positivt dopningsprov efter V75-Mästaren. Provet innehöll spår av smärtstillande medel från en salva.

Affe och Svanstedt vann ändå, utan att imponera, silverdivisionen på V75 på Åby i lördags.

Hästen är klar för V75-finalerna på Mantorp nästa lördag. Vinst där betyder att han i stort sett är uppe i gulddivisionen.

Veckans tips

Mattias Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM