Vånga Torsten är Kristers nya stjärna

Foto: Lars Jakobsson/Kanal75
Vånga Torsten har fått rejält med backträning under vintern och ser mycket bra ut inför årsdebuten på onsdag.
TRAV

Krister Jakobsson är en doldis för många.

Ändå har han tagit fram flera unghästtalanger genom åren.

Nya löftet heter Vånga Torsten – nominerad till Årets Tvååring i fjol.

I skogarna runt Bollnästravet laddar Vånga Torsten för treårssäsongen. Årsdebuten sker på onsdag i ett V64-lopp på Solvalla. Och av träningen att döma ser hästen ut att ha övervintrat på bästa sätt. Vånga Torsten slukar uppförsbacken utan problem och sträcker ut på ett tilltalande sätt på rakbanan. Han ger ett coolt och stabilt intryck och utstrålar det där lilla extra.

– Han är väldigt rejäl för att vara en unghäst. Han har ett bra driv i steget och ett härligt löphuvud. Hästen ger sig inte förrän han är i mål, säger Krister Jakobsson.

– Efter sista starten i december i fjol fick han vila ett tag. Sedan har vi tränat på rätt så hårt med mycket backjobb. Förra onsdagen gick han ett snabbjobb efter 1.22 full väg inne på Bollnästravet och då var jag väldigt nöjd med honom.

Var tidigare en förbrytare

Vånga Torsten tävlade framgångsrikt som tvååring och tog fyra segrar på sju starter. Men trots att han var tidigt utvecklad har allt inte varit frid och fröjd.

– Han var väldigt besvärlig att köra in och man fick vara på sin vakt i början. Jag fick lägga om träningen en del och vi fick bukt med problemen även om han fick ett återfall i samband med Vinterfavoriten i fjol. Han skulle då slå Tomas Pettersson ur sulkyn men jag tror att det var en engångsföreteelse.

– Numera är hästen snäll och trevlig och fungerar perfekt. Jag tycker också att han känns starkare än under fjolåret och backträningen har fört fram honom aktionsmässigt.

Hur kom du i kontakt med Vånga Torsten första gången?

– Jag köpte honom på Kriterieauktionen för två år sedan. Han kostade 42.000 kronor och så här i efterhand får man säga att det var ett fynd. Jag blev väldigt förtjust i hans fina stamtavla och exteriör, säger Jakobsson.

– Man märkte snabbt att han var talangfull även om han var egensinnig i början. Men det kan också vara så att egensinnigheten är en del i att han har blivit så bra.

Jämför med Dexter Frontline

I fjol var Vånga Torsten nominerad som Årets Tvååring på hästgalan i Göteborg. Han blev också utsedd till Årets Tvååring i regionen där banorna Bollnäs, Gävle, Romme och Rättvik ingår.

Men Krister Jakobsson har tagit fram unghästtalanger tidigare. En av dem var Dexter Frontline som sprang in 3,4 miljoner kronor. Han var tvåa i såväl Kriteriet som Derbyt och tillhörde de bästa i sin kull. En annan travare som Krister tränat fram är Flying Young som blev trea i Svensk Uppfödningslöpning.

– Jag tycker att Vånga Torsten är i klass med Dexter Frontline. Han är nog den tidigaste talang jag har tränat men sedan gäller det att han utvecklas också. Får hästen vara frisk och fräsch tror jag att han blir riktigt, riktigt bra. Han har i alla fall förutsättningar för det.

Vem är Krister Jakobsson då?

– Jag är en mindre tränare i Bollnäs som har 15 hästar i träning. Vi driver ett familjeföretag jag och min fru och gården ligger ett stenkast ifrån travbanan. Där kan vi nyttja de träningsmöjligheter som finns, såsom rakbana och skogsslingor med backe.

På onsdag blir Vånga Torsten favorit i V64-inledningen. Han körs av Tomas Pettersson och har ett sjundespår bakom bilen. Vad tror du om vinstmöjligheten?

– Sjundespår är inte det roligaste, för det är utanför doseringen och därmed svårt att ladda därifrån. Men jag hoppas att han hittar ner i en bra position och loppet ser på förhand ut att hålla ojämn kvalitet.

– Lyser inte ringrosten igenom alltför mycket är han med och segerstrider. Han kommer att tävla med skor runt om så här i första starten för året, säger Krister Jakobsson.

Michael Carlsson/Kanal75