"Foppa är en riktig turgubbe"

1 av 2
TRAV

Peter Forsberg, Henrik Zetterberg, bröderna Sedin och Tommy Salo.

Förutom att de alla spelar ishockey har de en sak gemensamt – ”hockeytränaren” Robert Bergh managerar deras hästar.

– ”Foppa” är en riktig turgubbe, avslöjar Bergh.

Ett intresse för både trav och ishockey är inte ovanligt och ingenstans blir det tydligare än på Robert Berghs gård utanför Sundsvall. Här syns med jämna mellanrum NHL-stjärnorna Peter Forsberg, Henrik Zetterberg och bröderna Sedin samt Frölundas målvakt Tommy Salo.

– Ja, de brukar alltid komma förbi när de är hemma i Sverige på besök och framförallt ”Sedinarna” är otroligt intresserade av trav. De har koll på det mesta och jag skulle inte bli förvånad om de själva tar upp en karriär inom travet när de lägger skridskorna på hyllan, säger Bergh.

Bröderna Daniel och Henrik Sedins travintresse har också smittat av sig hos lagkamraterna i Vancouver – något som Bergh märkt inte minst när han kikat mot oddsindikatorn före en del lopp?

– Det är några gånger som jag varit oförtjänt stor favorit på de mindre banorna där omsättningen inte är så hög. Nu har jag förstått att det är Sedinarna och deras lagkamrater som spelat när de varit ute på ”road trip”? Några hundra dollar påverkar oddsen ganska mycket i lopp nio på Solänget?

Foppa först ut

Peter Forsberg var först ut i Berghs armada av ishockeyspelare då han ägde Derbyvinnaren Tsar d´Inverne.

– ”Foppa” är en riktig turgubbe. Det var en period i ”Tsarens” karriär som det räckte för Peter att bara visa sig här på Bergsåker för att jag skulle vinna ett gäng lopp under en och samma kväll. Han tyckte det var kul att hjälpa till bara genom att sätta sig i fåtöljen här i fikarummet, säger Bergh och skrattar.

Forsberg är i dagsläget delägare i fyra hästar och totalt har Robert Bergh åtta hästar i stallet som ägs av personer med anknytning till ishockeyn.

– De har betytt mycket för mig då de gett mig en stor trygghet.

– De litar på min skicklighet som yrkesman och det innebär att fler hästägare kan få upp ögonen för mig som tränare.

Och visst skiljer sig ishockeyspelarna från andra hästägare.

– Ja, även om jag har flera bra ägare så gillar jag hockeyspelarnas stil med att de vill ha raka rör. Det är inte så mycket snack om huvudlag och balans, istället har vi en grovplanering med siktet inställt på lite större lopp, säger Bergh.

Egna intresset för hockey stort

Henrik Zetterberg är enligt många NHL:s hetaste spelare i dagsläget och det var inte länge sedan han köpte in sig i sin första travhäst.

– Han var lite mer återhållsam, kanske ville han ha lika mycket pengar som de andra innan han började satsa på hästar, skrattar Bergh.

Hans eget intresse för ishockey är precis som spelarnas för trav stort.

– Jag försöker att se Timrå på plats när det stämmer med travet, men i år har många matcher krockat. Jag har också varit över några gånger och kikat på några NHL-matcher och då främst i Florida med Kristian Huselius som jag brukar snacka med. Han är ju också väldigt travintresserad men han har sina hästar hos Björn Goop. Där har jag lite att jobba på, avslutar ”hockeytränaren”.

Thomas Sandberg, Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM