"Kändisarna är oerhört bra reklam för travet"

TRAV

Peter Forsberg, Mats Sundin och andra kändisar som äger häst uppmärksammas oftast mycket inom travbranschen.

Och från banornas sida tycker man att det är superbra.

– Idrottsstjärnorna är jättebra reklam för travsporten, de lockar lite extra folk till banorna, säger Solängets travbanechef Ivan Hellström.

Solänget är en av de banor som verkligen har kända hästägare runt krokarna. Den store och mest omtalade är Peter Forsberg. Vad tycker ni som bana om alla dessa kändisar som skaffar häst?

– Det är ju givetvis oerhört kul, och särskilt för oss banor och travsporten i sig. Kända ansikten lockar publik och jag tycker verkligen att det skrivs och pratas mycket om alla kända personer som skaffar häst på ett väldigt bra sätt. Det är verkligen roligt, säger Ivan Hellström.

Allt fler kändisar har skaffat häst de senaste åren, något som Ivan Hellström inte är förvånad över.

– De drar med varandra litegrann helt enkelt. När en har provat, som ett bra exempel då, Peter Forsberg, så vill andra haka på och göra detsamma. De är också tävlingsmänniskor och vill känna av spänningen på ett lite annat sätt ibland och då passar ju travet in perfekt, säger han.

Solänget är en av många banor som lite då och då ordnar kändisarrangemang.

– Vi har tidigare kört ponnylopp med Magnus Wernblom, bröderna Sedin och andra hockeygrabbar, säger Hellström. Sen så har vi familjedagar där vi ibland har kända personer som hjälper till och visar upp sig. De är en väldigt reklam för trav, som sporten trav, inte bara spelet, och det gynnar alla oss banor i travsverige.

Robert Berghs hästar brukar ibland bli hårt betrodda, och så också på Solänget när hockeyspelare lirar en slant på toton. Är det något särskilt man märker av ibland när hockeylirarnas eller andra kända ansiktens hästar startar?

– Just Robert Bergh blir alltid hårt betrodd här på Solänget, men att det ibland är hockeylirare som spelat en slant är ingen som jag tänkt på. Men så kan det ju mycket väl vara, de har ju god ekonomi så det är väldigt roligt när de både spelar och besöker banor. Travet behöver sånt, säger Ivan.

Och de flesta av kändisarna är faktiskt inte bara ägare på avstånd utan besöker också travet flitigt. Solänget har flera gånger under somrarna besök av redan nämnda Peter Forsberg, Daniel och Henrik Sedin med flera.

– Jag själv har pratat med de flesta i telefon, men vår förre travbanechef (Roland Zachrisson), som nu jobbar i Modo, hade väldigt bra kontakt med flera av lirarna. Under somrarna ser man dem lite titt som tätt här på Solänget. Och de är ju säkerligen på flera andra banor också. Det är oerhört kul, avslutar Ivan Hellström.

Mattias Spante, Minimedia