Olika vägar till köp

Foto: Kanal75
Så här kan det se ut på en travhästauktion.
TRAV

Att äga en travhäst har blivit den nya trenden. Går du också i tankarna? Trav365 hjälper dig i några enkla punkter att göra drömmen verklighet.

Varje häst du ser på en tävlingsdag har en eller flera ägare och deras gemensamma nämnare är att de upplever ytterligare en dimension av travsporten. För många av dem börjar spänningen så snart startlistan utformats. Spekulationer om löpningsförlopp och motstånd följs av samtal med hästens tränare samt att ägaren/ägarna hälsar på hästen i stallet och studerar den under värmningen. Till sist är det äntligen dags för start. Nervositet och förhoppningar avlöser varandra. Att ”ha häst till start” inrymmer alltid ett visst mått magi – nästan oavsett loppets utgång.

STC har råden för dig som är sugen på att skaffa travhäst.

Tränare till hjälp

Många presumtiva hästägare kontaktar en professionell travtränare för att få hjälp inför köpet. Tränare har i allmänhet också goda kontakter med uppfödare. Hästar säljs ofta i konsortier och andelar vilket är ett enkelt och lite billigare sätt för den enskilde att inleda sin hästägarbana. Ett flertal travsajter på Internet har köp- och säljforum. Annonser finns även i facktidningar. I alla lägen är det viktigt att den som är ovan tar hjälp med värdering av hästen. Stamtavla och upplysningar om hästens registreringsnummer finns på travsport.se

Auktioner av skilda slag

Ett par gånger per år arrangeras travhästauktioner i Sverige. Oftast är det unghästar som säljs, men vid enstaka tillfällen bjuds även tävlingshästar och fölston ut. Riktigt lovande hästar blir i allmänhet dyra vid auktionerna men det händer att blivande stjärnor ropas in för en överkomlig peng. Travhästar säljs även via Internetbaserade auktioner.

Mer information

Inom travet finns flera organisationer som bistår med information och råd inför hästköp. Adresser och telefonnummer finns i häftet "Travinfo" som kan beställas från STC - Svenska Travsportens Centralförbund. Du hittar också värdefull information under Kontakta här på Hästägaren.

Sandra Jonsson, Minimedia