Lindy Later för kalas-andan vidare

TRAV

Victory Tilly har gått i pension.

Men Stall Kalas lever vidare som hästägare.

På lördag är deras Lindy Later favorit i V75-finalen.

– Han har en överkomlig uppgift, säger Stig H Johansson.

Victory Tilly tjänade 37,7 miljoner kronor under sin karriär.

Så långt kommer inte Lindy Later att nå.

Knappast halvvägs heller för den delen.

Men den nyblivne femåringen har redan sprungit in en halv miljon kronor och tagit sju segrar på 18 starter.

Han vann ett V75-försök dagen före julafton och börjar nu leva upp till de förväntningar som funnits på hästen.

Stall Kalas fortsätter därmed att finnas kvar i travsporten, trots att de redan har vunnit allt som går att vinna med Victory Tilly.

– Men tanken var först att vi inte skulle ha fler hästar själva. Det var istället meningen att vi skulle dra igång ett jättestort konsortium med totalt sju hästar. En starthäst, tre tvååringar och tre ettåringar var tanken. Men killen som skulle hålla i trådarna hoppade av och det hela rann ut i sanden, berättar Johan Högberg i Stall Kalas.

– Under tiden hade vi pratat med Stig H som redan hade hittat två lämpliga objekt. Lindy Later var en av hästarna och den andra var Labero. När det sedan inte blev något med det stora konsortiet beslöt vi oss för att ta in båda i Stall Kalas.

Hittades på Irland

Stig H hittade Lindy Later på Irland när denne var två år gammal. Johan Högberg minns när han presenterade hästen för "Kalas-gänget".

– Stig var hemma hos oss på middag och hade med sig bilder på Lindy Later. Han hade provkört hästen och var väldigt positiv. Så vi gjorde slag i saken och köpte honom, säger Högberg.

– Sedan är det jättekul att han har blivit så bra och kan vara med i V75 och hävda sig. Det är roligt att hänga kvar i sporten även om det inte kan överträffa det som vi redan har varit med om.

Så det blir inga nya inköp av någon mer elithäst?

– Man ska aldrig säga aldrig, men vi har ingen ambition att göra det. Man kan inte ha sådan tur en gång till som vi hade med Victory Tilly. De resultaten kommer som sagt aldrig att kunna överträffas.

– Vi nöjer oss med Lindy Later och Labero. Den senare har varit strulig av sig och gjort lite som han vill. Tyvärr har han nu skadat sig och fått en spricka i ett ben. Han ska få vila helt i sex till åtta veckor.

Stig H Johansson har fyra hästar till start i V75-finalerna. Han medger också att han fastnade direkt Lindy Later.

– Det var på Irland hos Per-Erik "Bullen" Pettersson som jag kom i kontakt med Lindy Later. Vi hade en del hästar där för inkörning och jag såg honom vid ett par tillfällen. Det var Roger Grundin som ägde hästen och jag frågade om han var till salu. Och det var han, säger Stig H Johansson.

Vad var det som tilltalade dig?

– Det var framförallt individen och härstamningen. Jag tyckte att det var en väldigt trevlig häst och har alltid gillat avkommor efter Lindy's Crown. Dessutom har han en fantastisk moderstam med en mycket bra mamma.

Bättre som valack

Inledningen på karriären blev dock inte riktigt vad Stig H hade hoppats på.

– Nej, han strulade mycket i början och det var inte förrän hästen blev valack som han blev bättre. Nu tycker jag att han har gjort det jättebra på slutet och tävlat klart jämnare än tidigare.

– Trots att han är fem år är han ganska färsk och har inte gjort så många starter. Det känns som att det finns en del utveckling kvar i honom.

"Min bästa chans"

På lördag är Lindy Later klar favorit i klass I-finalen. Så här säger Stig H om honom och sina övriga tre V75-hästar.

– Lindy Later (V75-6) var bra senast även om han fick stryk precis på mållinjen. Fellini Sec är vass när han får sådana vilsamma lopp och det var inte mycket att säga om. Lindy Later känns bra i jobben och har fått ett bra läge bakom bilen. Han har mött och slagit de här hästarna förut och måste ha möjlighet att göra det igen. Jag tycker att han har en överkomlig uppgift och det är stallets bästa chans inom V75.

"Med och gör upp om segern"

– Persos Yankee (V75-1) har gått bra på slutet och känns fortsatt fin i träningen. Jag har förhoppning om att hästen gör en ny bra insats. Har han bara lite flyt ifrån bakspåret är han med och gör upp om segern.

– Bar Code (V75-3) har etablerat sig väl i den här typen av gulddivision som är just nu. Jag tycker att han har gjort det bra i varje start på slutet och har fått ett bra läge här. Han är rätt så snabb från början men jag är ändå inte säker på att han tar ledningen. Hästen går ifrån alla positioner och är en av de som kan vinna loppet.

– Royal Snix (V75-7) är kapabel men tyvärr väldigt ojämn och osäker. Han spurtade vasst näst senast men sist var han bara dålig. Vi har inte funnit någon förklaring till den insatsen och han har känts normal i veckans jobb. Dåligt läge nu och han är en typisk outsider, säger Stig H Johansson.

Kanal 75