Arnie Somolli mot högre höjder

Foto: Claes Kärrstrand
TRAV

Örjan Kihlström och Roger Walmann ramade in Solvallas V75-finaler.

Arnie Somolli och Born To Dance imponerade och nu spänner Roger Walmann bågen ytterligare:

– Arnie Somolli skämmer inte ut sig i Olympiatravet, säger han.

Solvallatränaren har öppnat det nya årets starkt och ligger bakom vinterns stora förvandlingsnummer. Arnie Somolli har radat upp segrarna och återfinns nu i högsta klassen. Lördagens finalseger i Silverdivisionen var av det imponerande slaget. Hästen blev hängande i tredjespår genom första kurvan innan Örjan Kihlström forcerade framåt. Arnie Somolli tog över ledningen 1400 meter kvar och fick sedan bestämma en bit. In på upploppet kom Nine One One L. som skjuten ur en kanon. Normmannen avslutade visslande men Arnie Somolli hade en pollett kvar. På klasshästens vis växlade han tempot snabbt och gick undan till en säker seger.

– Så här i efterhand skulle jag nog ha låtit honom lunka undan i sista sväng. Då hade nog hästen vunnit enklare, säger en självkritisk Örjan Kihlström.

– Det blev ändå säkert till slut och han har tidigare visat han duger i gulddivisionen. I förra starten var han ju grymt bra efter galopp och en tuff löpning.

Ändå inte som bäst

Tränaren Roger Walmann har gjort ett toppjobb med den sjuårige valacken. Men den här gången var han inte riktigt nöjd med sin stjärna.

– Jag var givetvis nöjd med att hästen vann och tycker att han gjorde ett jättebra lopp. Men jag har känt honom bättre tidigare, framförallt i travet. Nu låter vi veterinären titta på honom på måndag och åtgärda eventuella skavanker, säger Roger Walmann.

– Sedan tränar vi på och fortsätter att starta i V75. Jag tror säkert att han kan vinna i gulddivisionen framöver och provar gärna i kvalen till Olympiatravet. De börjar ju inte förrän i slutet av mars men jag tror inte att Arnie Somolli skämmer ut sig där.

Born To Dance har utvecklats mycket

Normmannen fick även se sin Born To Dance vinna V75-avslutningen. Örjan Kihlström gav hästen ett perfekt lopp i tredje par utvändigt och satt iskallt kvar. Han väntade med attacken tills 200 kvar och då avslutade Born To Dance sylvasst. Kort före mål var segergreppet kopplat, och dubbelsegern ett faktum.

– Hästen kändes fantastiskt fin och har utvecklats mycket på slutet. Det var en bit fram men han bet i ordentligt över upploppet, säger Örjan Kihlström.

Semester i Sydafrika

Därmed sprang Roger Walmanns hästar in över en halv miljon kronor denna V75-dag (Queeninthefamily tvåa i sitt lopp). Solvallatränaren har inlett det nya året strålande och drar själv på semester på måndag.

– Jag ska till Sydafrika i tre veckor. Vi var där i fjol och jag gillade landet skarpt. Det behövs lite avkoppling för att orka med en lång och hård säsong.

– Born To Dance har överraskat mig positivt och verkligen utvecklats de senaste månaderna. Han är både startsnabb och väldigt vass på speed. Tidigare var han allmänt bökig, galopperade och bröt i loppen. Jag var faktiskt nära att ge upp, men nu verkar det som att alla bitar har fallit på plats, säger Roger Walmann.

"Kändes riktigt kaxig"

Håkan "Hockey" Eriksson körde två hästar inom V75 - och vann med båda. Egentränade Acclaim har "Hockey" fött upp själv och ligger honom varmt om hjärtat. Den lille krigaren brukar också tävla som bäst under vintern och speedade nu ner allt i gulddivisionen. Efter ett lopp i tredje par utvändigt fick han gå först i tredjespår sista 700 metrarna. Men redan i sista kurvan satt Håkan Eriksson bara och mös.

– Då kändes han riktigt kaxig och jag satt bara och höll i hästen. Han vann väldigt enkelt och är alltid så här bra när banan är fast och fin. Jag har medvetet matchat honom under vintern och låtit han få ett uppehåll under sommaren. Det är en häst som alltid är glad och samarbetsvillig, säger Håkan Eriksson.

Acclaim flög lågt över upploppet och fångade in ledande Brunton Tilly den sista biten.

Dessförinnan hade "Hockey" vunnit med Zero Sum Game (tränas av Erling Fogman). Han avgjorde med minsta möjliga marginal i en stenhård slutstrid mot Kippis och Örjan Kihlström.

– Hästen är jättebra men också knepig. Han brukar exempelvis skena när han ska in och ut ur stallet och har tidigare brutit rakt ut under loppen. I sista kurvan var han oinspirerad men kom på bättre tankar in på upploppet, säger "Hockey".

Michael Carlsson/Kanal75