Moa vinner två av tre lopp

TRAV

Hon är inte 19 år fyllda och har en termin kvar på gymnasiet.

Men Moa Pettersson visar redan stora talanger inom travet.

– Jag har fingertoppskänslan som krävs, säger Moa Pettersson.

Som dotter till Örebrokusken Håkan Pettersson har Moa Pettersson trav i blodet. Hon är tredje generationens hästsportsutövare efter farfar och pappa Håkan. Första hästen fick hon vid 2,5 års ålder. Sedan dess har det varit dressyr som varit sporten för Moa, men nu kör hon både trav och rider monté, och är lärling i Håkans stall. Förra året vann hon nästan 20 procent av sina lopp, och hittills i år har hon vunnit två av de tre starter hon gjort.

– När jag fyllde 18 tänkte jag att jag skulle ta körlicens och köra lite lopp för kul. Så råkade jag få hästar som passade bäst för monté, och då blev det även lopp för sadel.

Hästarna får hon från Peter Markne, som bland annat tränar med Malin Baryard.

– Jag började med Viking Shot R.O. och nu har jag ridit Cross Country Will. Jag har haft tur och fått fram bra hästar, säger Moa Pettersson.

Miss i starten

I söndags när hon startade i V65:s femte avdelning hemma i Örebro blev hon dock oplacerad med Call Miss, som hon både kör och rider monté med och som hon själv äger.

– Hon galopperade i starten, det var synd. Hon kändes verkligen jättefin, och det hade nog gått bra om det inte blivit fel från början.

Några krav från pappa Håkan att det måste bli travsport i framtiden känner hon inte.

– Han pressar mig inte och säger ”du ska ta över det här en dag”. Han tycker bara att det är skitkul att jag håller på.

Det kanske är tur, eftersom Moa inte har bestämt sig vad hon ska syssla med när hon tagit studenten – trots hennes uppenbara talang för just hästar. Det kan lika gärna bli ett jobb inom hotell och restaurang, som hon pluggar på gymnasiet.

– Jag vill i alla fall ha lärlingslicens eftersom jag jobbar med pappa. Och jag är inte sugen på att plugga vidare, så vi får se hur det går.

Varför har det gått så bra för dig, tror du?

– Det undrar jag också! (skratt) Jag har fått väldigt bra hästar som är starka. Och så har jag ju tävlat i nationell dressyr och har fingertoppskänsla för det här med hästar, och det krävs ju för att bli bra, avslutar Moa Pettersson.

Trav365, Minimedia