"Fartmässigt är han ruggigt bra"

Som tvååring slog Eld Kevin rekord i kval – nu startar han på riktigt

TRAV

I kvalet presterade han den snabbaste tiden någonsin för en tvååring.

På onsdagen gör det nu treåriga kallblodet Eld Kevin debut under Bergsåkers lunchtävlingar.

– Fartmässigt så är han ruggigt bra, han har kapacitet för att gå väldigt långt, säger tränaren och kusken Jan Norberg.

Janne Norberg hade i sin Troll Kevin fått den undantagshäst som så många travtränare drömmer om. När hans Troll Kevin vunnit både Kriteriet och Derbyt så trodde man att han skulle kunna bli den nya kallblodskungen efter Järvsöfaks, men han växte tyvärr aldrig in i eliten och har lagt tävlingsskorna på hyllan. Nu verkar Norberg dock ha ytterligare en stjärna på gång.

I kvalet så presterade han den snabbaste tiden någonsin av ett kallblod och har siktet inställt först och främst på Kriteriet senare i augusti.

– Eld Kevin är en otrolig talang, han har tränat riktigt rejält inför debuten och det känns så klart spännande att han nu ska starta. I kvalet var han helt okörd, så det blir en intressant debut, sen så får vi se åt vilket håll det lutar, säger Norberg.

Okörd i kvalet och ändå nytt rekord för tvååringar imponerar givetvis, och när Eld Kevin nu gör debut som treåring så är det många som jämför honom med brorsan Troll Kevin, och även en viss Järvsöfaks.

– Att bli så bra som Järvsöfaks tror jag aldrig att någon kommer att kunna bli, sen vill jag inte jämföra honom med min andra hästar, men jag kan ju säga att han fartmässigt är lika bra som Troll Kevin. Sen så är det inte helt lätt att veta heller, han har ju inte startat ännu utan bara kvalat som sagt, men det verkar i alla fall lovande, säger Janne.

Eld Kevin startar utanför morgondagens V4-omgång på Bergsåker i lopp fem. Kanske är det den kommande Kriterievinnaren vi får se. Det lär om inte annat framtiden utvisa.

Mattias Spante, Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM