Opal Viking toppad inför Prix de France

"Han känns ruskigt fin"

TRAV

Opal Viking är laddad till tusen.

På söndag smäller det i Prix de France – med nästan två miljoner till vinnaren.

– Hästen känns ruskigt fin. Har vi tur med löpningen vinner han, säger tränaren Nils Enqvist.

Foto: Petri Johansson/Kanal75
Nils Enqvist meddelar toppform på sin Opal Viking. På söndag gäller det storloppet Prix de France på Vincennes.

Prix de France körs på Vincennes och är europas största lopp över medeldistans. Från Sverige startar Conny Nobell och Opal Viking. Den sistnämnde kom inte med i Prix d'Amerique på grund av att han tjänat för lite pengar.

Men till Prix de France är han redan klar, även om det sannolikt blir bakspår. Han kommer att köras av Jorma Kontio.

– De nio hästar som har tjänat mest pengar får framspår. Så det lutar kraftigt åt att Opal Viking får bakspår, säger Nils Enqvist som är på plats hos sin ögonsten på Grosbois utanför Paris.

”Gick inte att få stopp på hästen”

”Opalen” har imponerat i fyra raka segrar i Italien. Visserligen i enklare sällskap men siktet har hela tiden varit inställt på att ha hästen i toppform till Prix de France.

– Det har varit vårt huvudmål hela tiden. Och jag kan säga att Opal Viking känns ruskigt taggad för dagen. Jag körde sista jobbet i går (läs måndag) och hästen var kanonfin. Det blev en tid strax under 1.20 över 2000 meter och då lät jag honom bara gå sista 500. Jag visslade till på "Opalen" och det gick inte att få stopp på hästen efter mål. Han var fruktansvärt laddad och det är bara spring i honom just nu.

Ingen risk att han är för övertänd?

– Nej, han är så lugn och fin i övrigt. Det är bara på banan som han verkligen visar att han vill springa.

På söndag blir det första mötet med Conny Nobell. Vad tror du om möjligheterna i Prix de France?

– Jag räds inte någon av motståndarna. Det hade jag inte gjort i Prix d'Amerique heller. Opal Viking känns så pass bra och ska dessutom tävla barfota runt om. Det har han inte gjort sedan SM-segern i oktober och gör honom en sekund bättre.

– Sedan är jag medveten om det krävs tur med positionerna. Vi får bakspår i ett fält med 18 hästar och allt kan hända. Men skulle vi ha tur med löpningen vinner han, fastslår Nils Enqvist.

Michael Carlsson/Kanal75