Hallå där, Håkan Persson

Foto: Kanal75
Hur kommer det att gå för Scarlet Knights avkommor i år?
TRAV

...på Stall Bredbyn som anordnar Årets Hingsttävling för femte året i rad.

Vad går tävlingen ut på?

– Nu när treåringarna debuterar så kommer deras pappor att bli dömda för all framtid om de är lyckade eller inte. Tävlingen går ut på att man ska gissa vilken hingsts avkomma har det bästa snittet, bästa startprocent med mera. Det är många som är avelsintresserade och tycker att det är kul att hänga med. I år blir ju till exempel Scarlet Knights äldsta kull tre år. Även Malabar Circle Ås och Egon Lavec har kullar som debuterar i år.

När är tävlingen slut?

– Den pågår hela året. Vi uppdaterar deltagarna via mejl varje kvartal så att man kan kolla ställningarna.

Vad vinner man?

– Det första året var det bara äran, men sedan har vi fått sponsorer så man har kunnat vinna hästtäcken och såna saker. I år hoppas vi kunna ge en betäckningsrätt i förstapris. Det är inte helt klart än, men det vore fantastiskt kul! Man ska självklart kunna välja ett annat pris, om man inte har ett sto att betäcka.

Men varför är det intressant med avkommor?

– Folk tycker att det är spännande med avkommorna. Det är ju ett vågspel för hästägare och stoägare som har använt dessa hingstar, eftersom avkommorna kan mångdubblas i värde eller bli i princip värdelösa beroende på hur det går för första kullen. Det är som aktier på ett sätt.

Sandra Jonsson, Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM