Abba-Benny berättar om sitt hästintresse

Kanal 75 har fått en pratstund med idolen

TRAV

Benny Andersson är mest känd för tiden i ABBA, för sina musikaler och kanske även för sin medverkan i Orsa Spelmän. Men han är också en av Skandinaviens mest passionerade hästägare.

- Jag vinner hellre det svenska galoppderbyt än ligger etta på USA-listorna i flera veckor med en ny låt, berättar han.

Foto: Stefan Olsson/Kanal 75

Benny skaffade sin första häst för drygt 25 år sedan. Den vann ett lopp på Strömsholm. I dag och sedan lång tid tillbaka har han utökat hästägandet och har flertalet hästar i träning både i Sverige (hos Caroline Strömberg i skånska Klågerup) och utomlands.

Benny tar alltid chansen att se sina hästar tävla och missar sällan ett lopp, utan är oftast själv på plats för att se sina hästar springa. Hans stall heter "Chess Racing" och jockeyn Mark Larsen rider i svartvitrutiga färger.

Och Benny Andersson har ägt framgångsrika galoppörer under de här åren. Den främste stjärnan i stallet "Chess Racing" för dagen är Sibelius, som har tjänat en bit över en miljon kronor. Sibelius vann bland annat det danska galoppderbyt 2004.

Framgångsrikt år

Förra året var ett mycket framgångsrikt för Benny Anderssons stall. I september vann tre av hans hästar lopp på Klampenborg i Danmark (Köpenhamn). Och Django, som han deläger med sin fru Mona Nörklit, vann Danskt St Leger, ett stort klassiskt lopp.

Två av hans andra hästar, Sibelius och Vigelegere, hävdade sig också väl i storloppen.

– Men loppet jag helst av allt vill vinna är Prix de l'Arc de Triomphe, berättar Benny Andersson.

Prix de l'Arc de Triomphe - Triumfbågens Pris - är Europas största lopp. Rids på banan Longchamp i Paris i oktober varje år och första pris är cirka tolv miljoner kronor.

Benny Andersson föder upp sina galoppörer själv och i trav och galopp-programmet "Dagens Rätt" idag torsdag den 8 februari berättar ABBA-Benny om sin stora hobby och samarbetet med fjolårets succétränare i Skåne, Caroline Strömberg (championtränare på Köpenhamns galoppbana i fjol).

Det är första gången som Benny Andersson är med i ett reportage om sitt hästintresse och reportaget som alltså är gjort av Kanal75 visas i TV4 klockan 13:00.

Kanal75