Svanstedt het på hemmaplan

Startar 8 hästar på helgens V75-omgång

TRAV

Åke Svanstedt har det väl förspänt inför lördagens V75-tävlingar.

Axevallatränaren bjuder här på intressant information.

– Jag har två bra chanser men också en betrodd som jag är tveksam på, säger han.

Den nyblivne V75-Mästaren har fått en bra start på året.

Stall Svanstedt har redan dragit in över en miljon kronor, trots att Åke brukar ligga lite lågt under vintern. De bästa hästarna i stallet vintertränar nu med sikte på start framåt vårkanten. Och "Kung Åke" hyser gott hopp inför den nya säsongen.

– Det ser bra ut i stallet, både på unghästsidan och bland de äldre stjärnorna. Jag har 43 nyblivna treåringar och sedan ser både Torvald Palema, Norvelous Hanover och Ro Lo fina ut, säger Svanstedt.

Landets största stall

Han driver landets största träningsstall med 173 hästar i träning. Förra året sprang de totalt in 23 miljoner kronor och vann 228 lopp.

– Jag tycker att mina vanliga hästar tävlade bättre än de gjort tidigare. Skillnaden var att vi inte hade någon Gidde Palema och inte vann några storlopp på hemmaplan.

För några veckor sedan blev Åke V75-Mästare genom att vinna med nyförvärvet Affe Fager. Hästen gjorde debut i Svanstedts regi och svepte fältet via en mäktig sista långsida.

– Det var en kul seger och hästen var riktigt bra. Jag hoppas och tror att han kan utvecklas ytterligare.

Till lördagens V75-tävlingar hemma på Axevalla har Svanstedt laddat ordentligt. Han selar ut åtta hästar och kommenterar dem enligt följande.

"

Borde gå framåt med senaste loppet"

– Affe Fager (V75-1) var lite ivrig och kändes osäker de första 50 metrarna senast. Men då hade han femtespår och innerspåret nu är ju klart bättre. Jag är dock inte säker på att han kan hålla ledningen. Hästen ser i alla fall fin ut och borde gå framåt med senaste loppet i kroppen. Det blir norskt huvudlag som senast och optimal balans. Löser det sig är han normalt med i segerstriden. Min näst bästa chans på V75.

– Icarus Frontline (V75-2) har bra kapacitet men är ömtålig i sina ben och behandlad efter senaste starten. Han brukar gå bra efter vila så uppehållet tror jag bara har gjort honom gott. Bra läge bakom bilen och jag tycker inte att han är helt borta. Ett garderingsstreck.

"Spände sig bland hästar senast"

– Tag The Devil (V75-3) provades i Frankrike utan att räcka till. Senast i montéloppet sa ryttaren att han blev skraj för att det var så tajt i loppet. Hästarna kom så nära inpå och han spände sig hela vägen. Annars tyckte ryttaren att "Taggen" var en fin montéhäst och kändes väldigt bra i värmningen. Han har gått några lätta jobb efter hemkomsten och ser fin ut. Jag tycker att han har kommit tillbaka bra efter skadan, men har kanske inte samma glöd som tidigare. Det var ett tag sedan han vann men nu är läget perfekt. Det är åtminstone en bra platschans.

"Min klart bästa chans inom V75"

– Fortune Access (V75-5) har känts kanonfin på slutet och vunnit två raka på ett bra sätt. Jag tycker att hästen är kraftigt uppåt och förutsättningarna här är perfekta. Han är startsnabb och från ett bra läge laddar jag för ledningen. Det är min klart bästa chans inom V75.

"Funderar på balansen under veckan"

– Time Is Time (V75-6) har också två raka segrar men senast kändes han sämre än gången innan. Då tävlade han barfota runt om och hästen kändes bättre näst senast med skor och brodd. Jag får därför fundera på balansen under veckan och har inte bestämt hur det blir på lördag. Det kan också vara så att hästen är på väg att bli ofräsch. Han har nämligen varit lite ömtålig tidigare. Så på resultatraden kan det se ut som toppform men jag är inte riktigt säker på vad jag har honom. Annars är den långa distansen ett plus eftersom hästen är stark, och fungerar han ska han räknas.

– Horsys Quattro (V75-6, körs av Frank Nilsson) fick ett fint lopp i tredje par invändigt senast och det lär han väl inte få nu ifrån spår elva. Men det var inte bara en turseger för hästen har skärpt till sig på slutet och blivit bättre. Formen är bra men från det här läget ligger jag lågt. Jag är nöjd med en hyfsad placering.

– Gin T.Annie (V75-6, körs av Lennart Forsgren) står för tufft till och jag är nöjd om hon tjänar pengar.

– Dame Arrow (V75-7) skötte sig bra senast i första starten efter vila. Läget är inte så tokigt men det är för bra hästar emot för att hon ska ha någon vinstchans. Hon får försöka smyga med till en så bra placering som möjligt, säger Åke Svanstedt.

Kanal 75