Travtränare fast för amfetamindoping

”Ett livsfarligt ämne”

TRAV

Tre tränare i Kanada är misstänkta för att ha gett sina hästar den livsfarliga substansens aminorex.

– Hästarna springer tills de vinner eller dör, säger STC:s överveterinär Peter Forssberg.

Foto: Foto: KANAL75
STC:s överveterinär Peter Forssberg

Tränarna som är under utredning för att ha dopat sina hästar är Anthony Montini, Jeffrey Gillis och Anthony Haughan skriver Travronden och Toronto Sun. Trion är verksamma i Ontario och provinsens Racing Commissions John Blakney vill naturligtvis bli kvitt problemet.

– Förhoppningsvis kan vi inom kort se till att de här fuskarna tvingas se sig om efter ett annat sätt att försörja sig på, säger Blakney till Toronto Sun.

Tränarna misstänks för att ha gett sina hästar Aminorex, en substans nära besläktad med det centralstimulerande narkotiska preparatet metamfetamin.

Något liknande fall har aldrig upptäckts i Sverige, men STC:s överveterinär Peter Forssberg är upprörd över uppgifterna från Kanada.

– Det rör sig om ett livsfarligt ämne som gör att hästarna inte känner någon trötthet då det tar bort kroppens signaler. Hästarna springer tills de vinner eller dör, säger Forssberg.

Liknande substanser har också förekommit inom cykelsporten.

– Det är inte alls ovanligt där och har samma syfte som inom travet, säger Forssberg.

Som inte tror att något liknande kan vara aktuellt i Sverige.

– Man ska inte vara blåögd och säga att det inte skulle kunna hända i Sverige för då skulle vi inte behöva ha några kontroller. Men det finns inga indikationer på att något liknande skulle kunna hända i Sverige, säger Forssberg.

Men varför förekommer amfetamindoping i Kanada och inte i Sverige?

– Jag tror att det har med de snabba pengar som finns att tjäna i Kanada. Snabba pengar lockar oseriösa människor till sporten, säger Forssberg.

Om den misstänkta trion fälls kan de vänta sig en avstängning på någonstans mellan ett och fem år.

Thomas Sandberg, Minimedia