Opererades i sex timmar

”Det kommer att ta mycket lång tid för henne att komma upp i sadeln igen”

Foto: TV4
Läkarvård Jockeyna som var inblandade i olyckan fördes till sjukhus, efter den svåra krocken i ett lopp på Täby.
TRAV

Jockeyn Terés Lindén, som var med i det våldsamma fallet på Täby Galopp i lördags, opererades tisdags på Huddinge sjukhus. Lindén ådrog sig skador på flera bröstkotor och operationen tog hela sex timmar.

– Operationen gick bra, enligt läkarna, men det kommer att ta mycket lång tid för henne att komma upp i sadeln igen, säger Jacob Johansen, Lindéns sambo, till TT.

Det var främst den tionde bröstkotan som skadades, men det fanns också mindre skador på fyra andra kotor i bröstet, som blev hoptryckta i det våldsamma fallet. Däremot klarade sig ryggkotorna.

Operationen efter den mycket dramatiska olyckan skulle egentligen ha gjorts mycket tidigare, men eftersom Terés Lindén även fick en lunga punkterad fick ingreppet skjutas framåt. Och först på tisdagen bestämde sig läkarna för att göra operationen.

– Läkarna har sagt att hon inte får lyfta något eller i princip röra sig under två månader framåt. Sedan kan en lättare uppträning börja och den kommer att dröja flera månader. Men det spelar förstås ingen roll, det får ta den tid som det behövs, säger Jacob Johansen, som också är proffsjockey.

– Hon mådde mycket dåligt efter operationen, men det ska vara helt normalt, menade läkarna.

Lindén har även fått problem med synen på högra ögat, men det problemet ska vara övergående, enligt prognosen.

Terés Lindén, som bor i Svedala i Skåne, red 124 galopplopp under 2007 och har totalt 117 segrar i karriären.

Olyckan på Täby Galopp i lördags har uppmärksammat säkerheten, dels på underlaget under vintermånaderna och dels för att det saknas en övervakningskamera i sista kurvan. Flera aktiva jockeyer har krävt bättre säkerhet. I många lopp är det 15 hästar inom några längder och med ett oberäkneligt väder och ett svårt underlag finns det alltid en olycksrisk med i bilden.

ARTIKELN HANDLAR OM