ATG:s superår – ökar med 600 miljoner

Foto: ALN
TRAV

Intresset för spel på hästar har aldrig varit större.

Under 2007 ökade omsättningen för fjärde året i rad.

– Det är den största ökningen på tolv år, säger ATG:s vd Remy Nilson.

Spelet har ökat med närmare 600 miljoner kronor eller 5,2 procent.

Det spelas som aldrig förr på trav och galopp i Sverige.

Totalt ökade ATG:s omsättning till rekordhöga 11,87 miljarder, att jämföra med 11,28 året innan.

V75 fortsätter att vara Sveriges största veckospel med en rekordomsättning på 4,29 miljarder (3,7 procent) eller 81 miljoner i veckan.

– Två vann över 45 miljoner i somras, sju har vunnit över 10 miljoner, 68 vann över två miljoner och 122 har vunnit över en miljon. Vi har haft ett sanslöst vinstår, speciellt på V75, säger Remy Nilson i ett pressmeddelande.

Succé med livesända tävlingar

V75 på lördagar är också travsportens elitserie, som i år drog rekordpublik och passerade för första gången 7000 åskådare i snitt.

Utöver V75 har Live-sända tävlingar hos ombud och på nätet blivit en stor succé.

– Vårt Internetspel har ökat med 28 procent och nästan nått 2,4 miljarder. Ändå lyckas våra 2 000 ATG-ombud hålla stången med fantastiska 8,4 miljarder eller en ökning med 1,4 procent, fortsätter Remy Nilson.

Ytterligare en miljard, utanför den svenska omsättningen, har också satsats in i de svenska spelpoolerna från ett tiotal systerorganisationer till ATG i andra länder.

– Det är främst de skandinaviska länderna med Danmark och Norge i spetsen, som står för 85 procent av de intäkterna, men vi tar även spel från länder som Holland, Österrike, Sydafrika, USA och Australien, säger Remy Nilson.

Rekordbelopp till hästsporten

ATG:s rekordomsättning betyder naturligtvis rekordstora belopp till den svenska hästsporten. 109 nya miljoner transfereras ut i sporten under 2008 och det är den högsta siffran i ATG:s historia.

– Två tredjedelar går, enligt det system vi tillämpar, direkt ut till de 34 trav- och galoppsällskapen. En tredjedel är centralt riktade medel. På vår sida har vi satsat på bredd, ungdomar och de stora sportsliga festerna. Det hoppas jag sällskapen gör också. Dessutom prioriterar vi Bergsåker i Sundsvall som ett viktigt nav för den norrländska travsporten, säger Remy Nilson.

Planer inför 2008

– Förhoppningsvis håller den goda utvecklingen i ett tag till. Konkurrensen är stenhård men vi går starka in i det nya året och tänker fortsätta utveckla konceptet och upplevelsen kring det mest levande spelet av alla, nämligen spelet på hästar!

Kanal75