Från travspelare till proffstränare

”Att bli egen tränare har varit mitt mål ”

Foto: KANAL75
Christian Månsson
TRAV

28-årige Christian Månsson var less på jobbet som packare.

Så han skickade ett mail till en travtränare och frågade om de sökte folk.

Nu är han proffstränare.

För många inom travet är det stora målet att bli egen proffsränare. Många drömmer om A-licensen, men det stannar ibland inte vid mer än några år med att skotta hästskit och frysa på en vagn bakom en häst på en grå skogsväg.

För Christian Månsson, 28, börjar propfsäventyret idag och travkarriären har gått snabbt och krokigt.

– Att bli egen tränare har varit mitt mål under en längre tid, men det var inte länge sedan jag körde häst på riktigt för första gången, berättar skåningen Christian Månsson som blivit norrlänning på gamla dar.

Den unge Månsson har länge varit intresserad av trav, men främst som spelare och besökare av travbanor från publikplats.

– I slutet av 90-talet jobbade jag som packare på flygplatsen Sturup utanför Malmö. Jag kände att jag ville prova något annat, så jag skickade ett mail till Jägersro-tränaren Joakim Lövgren där jag undrade om han hade något jobb åt mig i stallet, förklarar Christian.

Den unge Månnson fick blodad tand av jobbet som hästskötare hos Lövgren och fick dessutom sköta och köra några av stallets stjärnor.

- Jag körde bland annat Torvald Palema i jobb, som 2-åring och det är fortfarande den bästa häst som jag har suttit upp bakom. Utan Joakim Lövgren hade jag inte varit där jag är nu och jag har honom att tacka för mycket, menar Christian Månsson.

Efter en tid hos Jägersro-tränaren, väntade nya utmaningar i travlivet. Det bar av till Italien och familjen Gubbelini, där Månsson fick uppleva en helt annan sida av travbranchen.

– Italienarna hade en helt annan syn på hästarna och sin sport, men jag lärde mig mycket som jag fortfarande bär med mig som nyttiga erfarenheter.

Det var inte bara på jobbet som Christian fick nya intryck. Han träffade Skellefteå-tjejen Kristina Rehnfors som också jobbade hos Gubbelini och när Italien-äventyret var över flyttade det nykära paret ihop uppe i Västerbotten.

– Jag fick chansen att jobbar som lärling åt John Östman och Jens Eriksson i Skellefteå och på sidan började jag och Stina, som hans sambo kallas, att dra igång ett eget stall på amatörbasis.

– Jag hade hela tiden målet att bli proffs när jag kom till Norrland och det kändes som att det var enklare att dra igång proffsdrömmen här uppe än någonstans i södra Sverige. Det hela har gått väldigt snabbt men det känns ändå inte som en dag för tidigt med att dra igång ett eget proffsstall, menar Christian som är väl medveten om att det inte är något lyxliv som väntar.

– Det blir förmodligen massor med jobb och förhållandevis lite inkomster till att börja med, men det är det verkligen värt, avslutar Christian Månsson som i och med det nya året ärfärsk proffstränare.

Anton Lundqvist