Travbanan stängd

Inga hästar får komma in eller lämna området

TRAV

Ett utbrott av A2-influensa har konstaterats på Solänget.

Hela stallbacken har isolerats och inga hästar får komma in eller lämna området på grund av smittorisk.

Foto: KANAL75
Solänget har tvingats stänga.

Isoleringen gäller inledningsvis till och med 12 januari och innefattar samtliga hästar på Solängets stallbacke eftersom smitta konstaterats i tre olika stall.

– Vi har inte fått resultaten från provtagningen ännu, men symptomen är så klara att vi utgår från att det handlar om A2, berättar Stig Hägglund, smittskyddsansvarig på STC.

I våras drabbades stora delar av Stockholmsområdet av A2, men sedan har det inte varit några utbrott bland travhästar i Sverige.

– Vi har sett flera enstaka fall bland ridhästar under hösten och misstänker att smittan finns lite runt om i landet för tillfället. Orsaken är troligen bristande vaccination, säger Hägglund som har gott hopp om att isoleringen av Solänget ska stoppa att influensan sprider sig.

– Vi räknar med att kunna öppna banan igen om tio dagar eftersom det vanliga är att alla hästar inom området blir sjuka inom ett dygn, sedan försvinner möjligheten att föra smittan vidare inom några dagar. Att Solänget inte har tävlingar förrän i april gör det hela mindre komplicerat ur vår synvinkel, men för de hästar och tränare som drabbas är det naturligtvis jobbigt.

Vaccination kommer tillbaka?

Efter de många fallen av A2 i början av förra året höjdes flera röster att återinföra den obligatoriska vaccination som togs bort för travare 1993, men finns kvar inom ridsporten.

– Det var en ekonomisk fråga, man ansåg att kostnaden var för stor i förhållande till riskerna. Flera BAS-organisationer har framfört åsikten att återinföra vaccination bland travhästar och det är en fråga vi har uppe för diskussion, säger Stig Hägglund.