”Kari Lähdekorpi åker dit för dopning – igen”

Nybrink om travåret 2008

TRAV

2008 blir året då det mesta händer. Det blir också året då travet som sport förändras mer än någonsin: Vem vinner Olympiatravet med 20 meter och vilka kuskar får Kari Lähdekorpi slita isär på stallbacken efteråt?

Vilken travprofil har Lutfi Kolgjini gått i mental träning hos före Elitloppet?

Hur kommer det sig att en gammal derbyvinnare vinner Derbyt igen?

Och vem blir ny programledare i Bolibompa?

Sportbladets Micke Nybrink har tittat i sin magiska kristallkula och hittat skandaler, dopningsfall och nya, sjuka (?) spelformer.

2008 inleds med alla blickar riktade söderut, mot Frankrike. En magnifik Going Kronos vinner Prix de Belgique, genrepet till Prix d’Amerique, efter ledning från start till mål. Lutfi Kolgjini är lyrisk efteråt och meddelar att det blir start i Prix d’Amerique: ”Jag har världens bästa häst så varför ska jag inte vara med i världens tuffaste lopp?” säger han.

Tyvärr slutar det hela med katastrof. Going Kronos diskas för orent trav. Meaulnes du Corta, den franska favoriten, vinner.

Björn Goop är svart i blicken

Finalen av Olympia­travet joggar Commander Crowe hem. Ingen är förvånad. Petri Puros gladiator tar 17:e raka segern efter en perfekt resa i tredje ytter. Han vinner med 20 meter på 1.12,0/2 140 auto.

Eftersnacket handlar mer om duellen mellan Björn Goop och Åke Svanstedt. Conny Nobell och Goop blir nämligen brutalt överfallna i ledningen av Torvald Palema och Svanstedt. Kuskarna duellerar vilt, 1.06,5 första 500 räcker inte utan det blir 1.08,8 första 1 000 innan de båda hästarna är dödströtta 800 meter från mål.

På stallbacken efter loppet hänger smockan i luften. Björn Goop är svart i blicken och knuffar Svanstedt i bröstet så att han ramlar baklänges i leran. Men när Åke ska ge igen avstyrs bråket av Frank Nilsson och Kari Lähdekorpi som blåhåller en skrikande och skitig Svanstedt tills han lugnat sig. När TV4 vill intervjua Åke ber han dem dra åt … medan Björn Goop snällt ställer upp och säger att var och en kör sin egen häst.

Going Kronos

Elitloppet blir Going Kronos stora revansch. Efter missen i Prix d’Amerique äger han Solvalla.

Going vinner på 1.09,6/1 609 auto och Ludde meddelar att nu åker man till USA och suddar ut Giant Diablos världsrekord. ”Han är minst 30 meter bättre så det är bara att ställa ut skorna”, förklarar Kolgjini.

Här hemma i Sverige går det mesta på tomgång under vintern. Det enda som händer, värt att nämna, är att det slås publikrekord i Gävle. Den 31 januari betalar endast sju personer inträde till Gävletravet. De ansvariga på banan försöker mörklägga men SHK:s ordförande, Roger Nygren, låter sig inte tystas ner med gratismat utan skriver en stor artikel åt TT.

Betala om du vinner

Som ni förstår blir 2008 ett händelserikt år. Här är några andra intressanta skandaler/nyheter som kommer att inträffa:

ATG inför Snål-Harry, ett spel där man bara behöver betala om man vinner. Spelformen är lite komplicerad:

Den går ut på att räkna ut (inte gissa!) tiden för fyran, femman och sexan i mål i alla V65-loppen, förutsatt att det inte är open stretch, då går femman bort – och vid vinklad vinge är det sexan som placeras i karantän till nästa vecka då den ersätts om Björn Goop vunnit föregående lopp.

Succén är total, omsättningen är hela 3?800 kronor den första dagen.

Lähdekorpi misstänks för dopning

Kari Lähdekorpi åker dit för dopning – igen. Hans häst Peasant Gallant gör sin 68:e start för året den 14 maj och dopningsprovet visar spår av Koskenkorva. ”Jag fattar ingenting, ingen i mitt stall dricker och själv är jag absolutist. Nej, nu lägger jag av för gott”, säger Lähdekorpi men ingen tror honom – den här gången heller.

Två veckor senare meddelar överveterinär Forssberg att provet inte är att betrakta som positivt: ”Lite sprit har ingen dött av”.

Ny julvärd

Hans G Lindskog slutar i trav-tv men blir i stället SVT:s nye julvärd. Hello christmaslovers, välkommen till Rivieran, blir hans nya välkomstfras. Programmet spelas in i Malmö …?där Hans G, i direktsändning, leende och hurtigt klipper gräsmattan, trots att snön ligger decimeterdjup. Per Skoglund, känd som Solvallas intervjuare och från Vinnare Plus, lägger också av. Han får ett erbjudande han inte kan tacka nej till: programledare för ”Bolibompa” och ”Myror i brallan”. Lill-Per går med sedvanlig liv och lust in för uppgiften och trivs allra bäst med programinslaget ”Gissa bajset”.

Grisarna i Landskrona

Söndagskvällarna fylls upp i spelkalendern. Klockan 20.00 varje söndag kan vi via ATG Live spela på grisarna i Landskrona. Det handlar och grisrace, 300 meter, där nassarna möts två och två och det körs 20 lopp i timmen. V40 heter spelformen och experten i ATG Live, Daniel Larsson, visar vägen till miljonerna.

Många travtränare börjar omedelbart egen uppfödning och det visar sig också att nästan alla redan har en grisfösare?…

Open stretch utökas. När året är slut är det bara Solvalla kvar som inte har öppet spår invändigt. Värst är Örebro som tillåter fri körning över innerplan redan 500 kvar. Calle Lindblom är den förste som lyckas vinna den vägen, trots att hans kör fast sig två gånger i skarsnön.

Färjestad inför en ny startmetod, Le Mans-start. Hästarna står uppställda på stallbacken och kuskarna startar likt sprinters 100 meter från dem. Sen får de kuta allt vad det kan och välja häst efter eget huvud.

Men när Olle Goop bryter lårbenet en isig december-kväll avslutas försöket. ”Jag glömde skruva i brodd”, jämrar sig Olle när han tar plats på båren.

Bergh överkörd

Robert Bergh blir arg – igen. Nu är det en kuskkollega som inte faller i hans smak. Efter att ha blivit överkörd av Bosse Eklöf i ett kallblodslopp, in i första sväng, jagar Bergh ikapp Eklöf och ger honom en bredsida så att han nästan går omkull. Måldomare Erik Johansson blundar den här gången men STC går in och dömer.

Två dagars avstängning, julafton och juldagen, blir straffet. Bergh rasar och lovar att aldrig mer köra på Bergsåker så länge Eklöf gör det. Eklöf kör samma mess. Tre dagar senare är allt glömt eftersom ATG satsar ytterligare 20 miljoner på Bergsåkers fredagstrav – som blivit en formidabel succé. Alla spelar nämligen Fredagsflex, omsättningen är över 15 000 kronor varje fredag. ”Jag som hade hoppats på 7 500”, säger ATG.s vd Remy Nilson.

Tro’t om ni vill.