Hon borde ha blivit diskad

TRAV

KARLSTAD. Vinst direkt i V75-debuten.

Men Susanne Österberg borde ha blivit diskad för trängning.

Nu klarade hon sig med böter.

700 meter från mål var Susanne Österbergs häst, favoriten Spangmigutten, ute i tredjespår utan att förbättra sin position nämnvärt. I rygg på Spangmigutten satt Björn Goop med Mjölner Turbo som såg sin chans att försvåra för favoriten och satte fart i fjärdespår. Målet för Goop var antingen att passera Spangmigutten eller att få favoriten instängd. Just precis som Spangmigutten fick upp farten så gick Tom Horpestad ut i tredjespår med Sindar utan att vara nära att störa någon men med mycket lägre tempo än vad favoriten då hade fått upp. I stället för att köra in i Horpestad valde Österberg att flytta ut sin häst i fjärdespår och skickade samtidigt Björn Goop ut ytterligare ett hack i banan.

Om Spangmigutten fastnat i rygg på Horpestads häst hade han aldrig vunnit. Spangmigutten trivs inte att springa ryggar och det tar tid för honom att få upp farten. Ytterligare konsekvens av det hela var att Björn Goops häst fick gå i femtespår i kurvan. Där fick han galopp och sak samma hände när Goop fick tokchansa sista biten för att om möjligt nå Spangmigutten. Det hade aldrig hänt om han fått löpa i fjärdespår i lugn och ro.

Inget snack om att loppets ordningsföljd ändrades med Österbergs trängning.

Jag tror att den stora anledningen till att Spangmigutten inte diskades var att mål­domarnämdens översiktskamera, som filmar långsidan framifrån, med djup och från hög höjd, var ur funktion på grund av snöfallet. Hur det kunde ske när banan gästas av V75 har jag svårt att förstå. Varje väderprognos de senaste dagarna har ju varnat för starka vindar och kraftigt snöfall. Det känns fel att ett av de viktigaste instrumenten för att rättvisa skipas i travlopp inte fungerar när det om i går omsattes drygt 95 miljoner kronor på Färjestad. Susanne Österberg klarade sig undan med 1?500 kronor i böter för snäv körning. Segerpremien var 110?000 kronor.

Ingen stallkörning

Den andra stora snackisen i går var Olle Goops styrning med Ohio Launcher i V75-6. Goop lämnade fjärde ytter med sin häst för dödens på Torbjörn Jansson och ­Action Venesi. Jag har fått en del sms och mejl från personer som menar att Olles enda avsikt med sin körning var att pressa på ledaren så att Björn Goop skulle vinna loppet med stallets andra häst Rutger Raket. Tydligen var det också uppfattning hos flera aktiva som deltog i loppet.

Jag har kollat om loppet ett tiotal gånger och dessutom klockat mellantider för att se vad som hände med tempot när Goop kom upp utvändigt Janssons häst. Jag har inte hittat någon fartökning som jag tror spelat någon roll för loppets utgång. Tempot från 1?400 meter kvar, när Goop hamnade utvändigt ledaren, till 1?000 meter från mål var 1.16,5. Visserligen i motvind men inget som jag tror avgjorde loppet till Rutger Rakets fördel. Däremot blev jag väldigt förvånad när Olle Goop efter loppet förklarade sin offensiv med att han trodde att Jansson skulle släppa spets.

Jag tycker inte att det här var någon stallkörning, men det är bra att publiken reagerar och ifrågasätter styrningar när ett stall har mer än en häst i lopp.

Johan Edlund