”Bara en stjärnhäst i fryst sperma”

Travpanelen tycker till

TRAV

Trav365 har låtit tre travexperter tycka till om de senaste travfrågorna.

Allifrån fryst sperma till årets häst.

Här är frågorna de fick ta ställning till.

Mattias Spante, Annika Goop, Thomas Nilsson.

Efter att minst femton hästar på Umåker har insjuknat i den smittsamma A2-influensan kräver nu Umeås sportchef, Peter Fahlén att man ska återinföra vaccinationskrav för travhästar.

Tidigare var det vaccinationskrav för travhästar, men det togs i första hand bort för att det var för dyrt och inte ansågs bra för hästarnas hälsa. Idag vaccineras alla ridhästar.

Är det dags att återinför kravet?

MS: Det kan vara bra på längre sikt. Man kan inte veta vad det utvecklas till. På sätt kan man man undvika en större smäll i framtiden.

AG: I Olles stall så vaccineras alla hästar. Men jag tycker att det är upp till var och en. Jag tror att det är många som går i tron att hästarna blir sjuka. Men det har kommit bättre vaccin. För oss funkar det bra, men jag tycker inte att man ska införa något tvång. I så fall bör man se till att det vaccinet går att få mot en rimlig kostnad.

TN: Det har debatterats fram och tillbaka och det har visat sig att instruktionerna som man hade har varierat. Instruktionerna har legat i otakt med egenskaperna. Det gjorde att man inte fick ett optimalt resultat och hästen fick inte ett fullgott skydd. Då är det inte så stor mening med det.

Men kan man få ett bra vaccin tycker jag att man ska införa det som obligatoriskt.

I veckan som gick har travtränaren Anders Lindqvist gjort ett utspel om fryst sperma. I sin blogg hävdar han att fryst sperma ger sämre avkommor.

Han kräver att saken ska undersökas. Vad tror du? Är fryst sperma sämre?

MS: Jag måste säga att jag inte har någon större koll på avel. Det viktigaste är att vi får fram en stjärna inom svenskt trav så att det inte bara är franska hästar som vinner storloppen. Sen får sperman vara fryst eller inte, det spelar mindre roll.

AG: Jag tror inte att teorin är så tokig. Jag håller med honom, men det här är ju svårt att bevisa. Det är bra att det blir debatt i frågan. Det är ju upp till var och en hur de vill betäcka sitt sto, men det är bevisat att det är lättare att få dem dräktiga vid en vanlig betäckning.

TN: Det är en intressant tanke. Jag tror att i en sats med spermier finns bara en stjärnhäst. Delar man sedan upp den i tio delar innan man skickar iväg sperman så blir det bara en stjärna.

Man delar upp spermien på flera ston och ger inte hela dosen. Men att den frysta spermien skulle ge sämre avkommor är inte vetenskapligt belagt, men absolut skulle det undersökas.

Idag betäcker vi nästan inte alls på naturligt sätt så vi har inget att jämföra med. Gallopphästar betäcker man naturligt så kanske man kan jämföra utvecklingen i galoppen med travet.

På fredag ska året häst koras. Vem ska vinna och varför?

De nominerade är Commander Crowe, Sahara Dynamite, Järvsöfaks, Adrian Chip och Giant Diablo.

MS: Commander Crowe. Imponerande att gå obesegrad och vinna Derbyt. Han borde vinna och jag är helt säker på att han gör det. Han går dessutom hem hos travjournalister vilket kommer vara avgörande även om Järvsöfaks säkerligen går hem hos folket.

AG: Commander Crowe. Han har varit bäst och vunnit allt han ställt upp i. Jag har röstat på honom och jag tror att han kommer vinna.

TN: För mig finns det bara två seriösa kandidater och det är Adrian Chip och Commander Crowe. Adrian Chip har haft sina framgångar i utlandet och Commander Crowe i Sverige så därför tycker jag att Commander Crowe ska bli årets häst i Sverige. Jag är övertygad om att det kommer bli så.

FAKTA

Travpanelen

Annika Goop, gift med tränaren och kusken Olle Goop. Mamma till Sveriges bästa kusk Björn Goop.

Thomas Nilsson, travexpert i TV4, tidigare travtränare och kusk själv. Tränade Legolas under sagohästens karriär.

Mattias Spante, Underbarnet som varje dag tippar på Trav365.