”Maken till sömnpiller har jag aldrig upplevt”

Johan Edlunds senaste krönika

TRAV

Nu lunka vi så småningom....

Det skulle kunnna vara Jägersros signaturmelodi.

I går var ingen höjdare.

Meadow Prophet är en Jägersros bästa hästar genom tiderna. Under Lars Gustafssons vingar tjänade han drygt 7 miljoner kronor i början av 90-talet. I går hedrades han när Meadow Prophets-minne avgjordes som V75-3. Det blev dock inget lopp i Meadow Prophets anda, tvärtom. Maken till sömnpiller har jag aldrig upplevt i högsta klassen. Harlans Boogie avgjorde spetsstriden på två steg och sen fick Peter Ingves köra långsamt, mycket långsamt. Harlans Boogie öppnade första varvet efter 1.16.8.

I ett sprinterlopp. Det var en bluffseger som aldrig kommer att upprepas. All heder till tränaren Patrik Håkansson som håller Harlans Boogie pigg och glad.

V75-3 var talande för hur låg klass tävlingar höll i går. Det var lågt tempo, väldigt få positionsändringar men ändå väldigt många trötta hästar över mållinjen. Konstigt nog.

En bidragande orsak till är hemmal­agets skrala insats. Visserligen svarade Hans Adielssons Happy Dancer för gårdagens bästa insats när han vann V75-7, men bara en hemmavinst på V75 är inte godkänt. Jag tycker att det är konstigt att inte fler tränare väljer att sätta sina hästar i form och tävla i V75 under

vintermånaderna. Konkurrensen är betydligt sämre i V75 under den kalla årstiden men prispengarna i stort sett dom samma. Gårdagen var ett lysande exempel på det.

Lähdekorpi har fattat poängen

Kari Lähdekorpi har fattat poängen. Han startar sina hästar, bra och mindre bra, flitigare än någonsin på V75 när det är kallt ute. Lähdekorpi vet att merparten av hans hästar har svårt att räcka till när motståndarna plockar ut sitt tunga garde under den varma perioden. På sommaren är loppen på V75 ofta knivskarpa och det krävs en topprestaion för att vinna, så är det inte under nuvarande årstid. Håkan”Hockey”Erikssons Acclaim är ett lysande exempel på klok matchning. Acclaim vann åtta gulddivisionslopp 2007, samtliga innan och efter sommaren. Det måste finnas väldigt många tränare som har hästar som inte riktigt duger i V75 på sommaren men som skulle försörja sig mer än väl under vintern.

I V75-5 i går, klass 2, var det bara nio anmälda hästar av tolv. Visst, det tävlas flitigt nere i söder men det är ändå märkligt att loppet inte blev fullt. Det måste vara roligare för alla runt en häst att starta på V75 än att trava på i ett vanligt lopp en tisdagkväll. Dessutom är det stor skillnad på prispengarna.

Björn Goop vann tre V75-lopp förra lördagen på Färjestad. I går han hade han två favoriter men brände med båda. Som jag ser det så svarade Goop för en felbedömning bakom favoriten Flying Herkules i V75-3. Att han gav upp kampen om ledningen efter 50 meter köper jag, men att han inte avancerade först i tredjespår 700 meter från mål förstår jag inte.

Goop vet att Flying Herkules gjort sina bästa lopp när han får ett lopp på lång väntan och får utnyttja sin korta speed. Därför körde han som han gjorde. Jag tror dock att Goop underskattade sin egen hästs kunnande samtidigt som han överskattade sin konkurrenter.

Johan Edlund