Över tre miljoner i första pris

TRAV

Först höll Hot Tub på att brinna inne.

Nu kan hästen göra vad ingen svensk lyckats med tidigare.

Hot Tub ska sätta fransmännen på plats i Prix de Cornulier under söndagen.

Att ställa sulkyn åt sidan och istället låta Hot Tub tävla i travridning har visat sig vara ett succédrag. I sin första start under sadel drog Hot Tub hårt i ledningen och även om han inte höll hela vägen var det en mersmakande insats. Med montédebuten avklarad slog han senast igenom på allvar. Efter att återigen ha fått dra hårt i ledningen på Vincennes-banan utanför Paris gick han undan till överlägsen seger på mycket snabba kilometertiden 1.11,3 över 2 175 meter, endast två tiondelar ifrån Västerbo Daylights världsrekord.

– Man känner ganska fort om det är en montéhäst eller inte och redan innan jag provade honom visste jag att han skulle vara en bra montéhäst med tanke på hans storlek och hur han rör sig, säger Hot Tubs skötare Sofia Aronsson.

– Att han sen har fungerade så bra som han har gjort var kanske inte med i planeringen men det gör ju inget.

"Vacker, modig och startsnabb"

Efter den fantastiska insatsen senast har Marcus Öhman-tränade Hot Tub seglat upp som en av förhandsfavoriterna inför söndagens Prix de Cornulier. Det är med cirka 3,3 miljoner kronor i förstapris världens i särklass största montélopp och har i Frankrike nästan lika hög status som Prix d´Amerique. Någon svensk häst har aldrig tidigare vunnit det prestigefyllda loppet och skulle Hot Tub lyckas slå fransmännen i deras egen specialgren är det inget mindre än en milstolpe i svensk travhistoria.

– Fransmännen är inte lyckliga över svenska vinster. Dessutom har ju Hot Tub amerikanskt blod i ådrorna och det ogillas. Men mig gör det inget, jag är ju belgare, skrattar Philippe Masschaele som ridit Hot Tub i hästens båda montéstarter.

– Jag tror att han har bra möjligheter att vinna Prix de Cornulier. Det han har presterat hittills är sensationellt bra. Han är vacker, modig och startsnabb. Det är en helt fantastisk häst.

Klarar distansen

I senaste loppet var distansen 2 175 meter. I Prix de Cornulier är den 525 meter längre och då går det knappast att återigen dra stenhårt i ledningen om man vill ha en häst med kraft och ork hela vägen till mål.

– Jag tror att han klarar distansen bra om han inte rids lika fort som senast, säger Aronsson med ett leende.

– Ta det lite lugnare från start och försöka vara bakom hästar i alla fall halva loppet kan vara ett bra alternativ.

Hur tror du att det går?

– Jag vet inte. Men han är bra...

Kunde ha brunnit inne

Hot Tubs senaste start föranleddes av stor dramatik då en brand bröt ut i en lägenhet precis intill hästens box på gården i Chamant norr om Paris. Hade det velat sig illa hade frankrikeäventyret ändat i katastrof.

– Det måste ha blivit något fel på elskåpet för det var där det började brinna. Hot Tub stod precis bredvid lägenheten så hade elden tagit sig hade det börjat brinna hos honom och resten av hästarna också.

– Det var bara ren tur att jag var hemma och upptäckte det. Annars hade vi nog inte haft några hästar kvar att tävla med över huvud taget.

Eftersom branden slog ut elen var man tvungen att hitta ett nytt stall och efter ett par dagar hos Ulf Nordin på Grosbois flyttade man ut till Jean Etienne Dubois ägor i Melun strax utanför Paris.

– Det var verkligen jättebra att Ulf Nordin hjälpte oss de dagarna men Grosbois var ingenting för oss. Vi vill vara på en gård med hagar.

– Träningsmöjligheterna här kanske inte är riktigt lika bra som på Grosbois men de är helt okej och bättre än hemma.

Prissumman i Prix de Cornulier under söndagen är 700 000 euro.

Förstapriset i loppet är 3,3 miljoner kronor.