”Drogerna hjälper dem att hålla vikten”

Travpanelen tycker till

TRAV

Trav365 har låtit tre travexperter tycka till om de senaste travfrågorna.

Alltifrån droger inom travsporten till vem som egentligen var 2007 års kusk.

Här är frågorna som de fick svara på.

I veckan berättade Håkan Skoglund om att italienska kuskar tar kokain. Tror du att det förekommer något liknande i Sverige. Att kuskar eller tränare tar preparat eller droger?

MS: Nej det är så pass hårda kontroller så jag tror inte att det förekommer i Sverige. Om det finns några som håller på med droger hoppas jag att de åker fast. Det vore inte så bra reklam för travsporten om det vore så.

AG: Det tror jag inte. Jag hörde av Jori Turja att de hade testat hans personal. Men att det gått så långt att man testar personalen. Jag hoppas och tror att det inte är så här i Sverige.

Att det förekommer i Italien tror jag beror på att det är mer lättillgängligt. Men även för att kuskarna inte vill gå upp i vikt. Drogerna hjälper dem att hålla vikten. De ser man ju bland kändisar.

Jag kan inte tänka mig att droger förekommer bland travpersonalen i Sverige, i alla fall inte bland oss som håller till ute på landet.

TH: Jag har svårt att tänka mig att det här förekommer i Italien, men om det finns bevis för det så får jag ge mig. Miljön inom travet är inte sådan att det skulle förekomma droger och då skulle man inte orka hålla på med travet. För mig är det här en främmande värd. Alla säger att det är så enkelt att få tag i droger, men jag har aldrig blivit erbjuden droger. Jag vet från förr att det förekom mycket alkohol i stallet. Framförallt bland tränare eftersom de har ett så pressande jobb.

Årets travgala är över och nu hävdar Åke Svanstedt att Björn Goop är en bättre kusk än Takter.

Vann rätt person priset årets kusk? Vem är bäst Takter eller Goop?

MS: Jag gillar Takter, men den som är bäst är Björn Goop.

Takter har sin egen stil och han kör snyggt. Men Björn har vunnit flest lopp och jag tycker att han skulle ha blivit årets kusk 2007.

Kanske tyckte juryn att Björn har vunnit priset i flera år och att i år har han inte haft ett lika bra år som förut.

Takter har ju även haft ett grymt år.

AG: Just i år tycker jag att det var rätt person som blev årets kusk. Johnny är en ödmjuk och duktig kille. Men jag tror Björn blev glad för att Åke sa så där.

Men självklart håller jag på Björn, att han är bäst, men jag är ju en part i målet.

TH: Jag tycker att årets kusk är Johnny Takter. Han har gjort comeback och vunnit stora lopp, men den bästa kusken är Björn Goop.

Men det hänger ihop med att ju mer man kör desto skickligare blir man. Dessutom har han talang. Den som kör mest blir bäst.

På söndag körs Prix d'Amérique, men ingen svensk häst ser ut att ha några chanser.

Har de svenska hästarna blivit sämre? Varför är det så här?

MS: Vi har ingen häst som passar för Frankrike. Då krävs det att hästarna är starka eftersom loppet är så pass långt. Våra hästar passar bättre för Solvalla och Elitloppet. Det krävs att hästarna ska vara i topp om de ska ha någon chans. Men jag tycker inte att de svenska hästarna har blivit sämre.

AG: Jag tror att de franska hästarna har blivit bättre. Man ser på tv att de är snuskigt bra. Kanske har de kommit längre i aveln eller kan det bero på att vi har avlat mer på amerikanska hästar.

Vi har inte hästar som räcker till och det såg man i fjol då det var franska hästar som vann de större loppen i Sverige.

TH: Svenska hästar har blivit sämre och vi har ingen i värdseliten idag. Frankrike har en otrolig bredd. Skulle vi samla de bästa hästarna i Europa så tror jag inte ens att Sverige skulle hamna topp 20.

Jag tror att den häst som prickar formen på söndag vinner loppet. Att vi inte har några hästar i världseliten kan bero på att våra hästar har amerikansk stam och en droppe fransk stam.

De franska hästarna har fransk stam och en droppe amerikanska.

FAKTA

Travpanelen

Annika Goop, gift med tränaren och kusken Olle Goop. Mamma till Sveriges bästa kusk Björn Goop.

Thomas Nilsson, travexpert i TV4, tidigare travtränare och kusk själv. Tränade Legolas under sagohästens karriär.

Mattias Spante, Underbarnet som varje dag tippar på Trav365.