”Tarzan” om Prix d'Amérique

”Jag tror att Offshore Dream vinner igen”

TRAV

På söndag körs ett av världens största travlopp Prix d'Amérique.

Frankrikeexperten Stefan Melander tror på en repris från fjolåret.

– Det är ett öppet lopp i år men jag tror att Offshore Dream vinner igen, säger ”Tarzan”.

Foto: KANAL75
Stefan Melander

Han är känd som tränaren bakom Scarlet Knight och Gigant Neo som vann Prix d'Amérique 2006 efter att skandalhästen Jag de Bellouet blivit diskad. Nu ger han sin syn på årets upplaga av världens största travlopp.

– Årets Prix d'Amérique håller lägre klass än tidigare. De stora favoriterna har inte imponerat och det är mycket svårt att tippa vinnaren. Jag tror att positionerna får en avgörande betydelse.

Allt som oftast brukar Sverige ha någon häst med som möjligtvis kan vara med och slåss om segern. I år tillhör varken Super Light eller Opal Viking förhandsfavoriterna.

– Jag tror de svenska hästarna får riktigt svårt att räcka till.

Vilken är din favorit till segern?

– Jag tror att Offshore Dream vinner i år igen. Han har sett fin ut på sistone och tränaren är riktigt nöjd med honom för dagen. Han går från alla positioner och vann förra årets Prix d'Amérique bakifrån. Det är riktigt svårt att vinna Prix d'Amérique från ledningen. Loppet körs i tufft tempo hela vägen och det är inte många hästar som går i spets som håller undan.

Någon som riskerar att bli överspelad?

– Kool Du Caux. Han har inte varit som bäst på sistone och ska man vinna Prix d'Amérique måste man ha en häst i toppform. Jag skulle ej spela på honom.

Hur skulle en frisk Going Kronos stå sig?

– Jag är inte främmande för att han skulle vara med långt framme. Jag tror att han skulle trivas med ett lopp på rulle i högt tempo. När årets startfält inte håller allra högsta klass vore det kul att se honom i Prix d'Amérique.

Kan det vara någon av årets Prix d'Amérique hästar som kan bli aktuell för Elitloppet?

– Jag bor inte långt ifrån ägaren till Offshore Dream och han sa till mig förra året att hans häst skulle laddas mot årets Elitlopp. Startar Offshore Dream där tror jag han är med i segerstriden. Den hästen har verkligen allt och skulle klara Solvallas bana utan problem. Pierre Levesque som kör hästen är grym. Han är Frankrikes Örjan Kihlström, säger Stefan Melander.