Super Light jagar en pallplats

"Han har den bästa viljan".

Foto: kanal 75
Jörgen Westholm och Super Light.
TRAV

6–4–6.

Det är placeringarna för Super Light i Prix d'Amerique. I år har tränaren Jörgen Westholm högre ambitioner.

– Jag siktar på pallen, säger han inför söndagens start.

Jörgen Westholm och Super Light är inne på sitt tionde år tillsammans. Det började 1999 när Westholm köpte hingsten av uppfödaren Ronny Olofsson på Gotland för 70000 kronor.

I inledningen av karriären hade han det inte så lätt. Men hästen kämpade på i varje träningspass – och i varje lopp. Nu har han tjänat över tio miljoner kronor.

– Man kan säga att Super Light inte har den bästa tekniken men han kompenserar det genom att ha den bästa viljan, säger Westholm efter sista träningspasset.

– Han har betytt så otroligt mycket för mig och han har alltid varit en mycket bra kompis, alltid glad och pigg.

Den största segern kom förra sommaren när Super Light tog hem Oslo Grand Prix på Bjerke-banan. Westholm hade fått tjata till sig en plats i loppet och det tackade han för genom att skära mållinjen första av alla.

– Det är det läckraste jag har upplevt inom travet i alla fall. Vilken underbar feeling det var när vi passerade L'Amiral Mauzun på upploppet. Det är bara en seger på söndag som kan slå det.

Saknat den lilla turen

För två år sedan var Super Light fyra i Prix d'Amerique. Han har alltid gjort bra prestationer på Vincennes men utan att ha den där lilla turen som krävs i ett så tufft och jämnt lopp. Inför årets lopp har Westholm kunnat förbereda sin häst maximalt.

– Tidigare har vi jagat runt i flera av ”B-loppen”, som går innan Prix d'Amerique, för att få ihop poäng för en plats i loppet. Nu har han så mycket prispengar på sig att han är garanterad start och då blir det lite enklare för mig med matchningen.

– ”Lighten” har ju blivit tio år och då går det inte att träna så hårt, utan det gäller att hålla honom pigg och glad. Det känns väldigt rätt nu och jag ser verkligen fram emot söndan. Med ett bra lopp så är vi med där framme, säger Westholm.

Rommetränaren är en av få svenskar som lyckats få ett eget stall och bostad inne på den gigantiska träningsanläggningen Grosbois strax söder om Paris. Det kostar cirka 200000 kronor per år och just nu finns 14 hästar på plats.

– Av dom är tio franskfödda och jag har ytterligare 18 två- och treåringar födda i Frankrike. Jag satsar fortsatt hårt här nere, de har bästa sporten och de klart bästa prispengarna. Sverige kommer aldrig att kunna komma i närheten, säger Westholm.

Super Light är en av tre svenska hästar i årets Prix d'Amerique. De övriga två är Opal Viking och Going Kronos. Förstapriset är drygt 4,5 miljoner kronor.

FAKTA

Svenska vinnare i Prix d'Amerique

2006 Gigant Neo–Dominik Locqueneux (tränare Stefan Melander) 1.12,5.

1995 Ina Scot–Helen Johansson (Kjell P Dahlström), 1.14,7.

1993 Queen L–Stig H Johansson, 1.15,8.

1950 Scotch Fez–Sören Nordin, 1.22,8.

TT