Var rädd för hästar – nu har han den näst bästa

TRAV

För sex år sedan var mångsysslaren hästrädd och hade aldrig varit på en travbana, men började ändå med sporten av en slump.

Nu har amatören Nils Enqvist från Kolmården världens näst bästa häst.

Foto: KANAL75
Nils Enqvist och Opal Viking.

Någon start i Elitloppet kommer det troligen ändå aldrig bli för den svenska Prix d’Amerique-tvåan Opal Viking.

Guldsmyckade Opal Viking stod före loppet i 96 gånger pengarna på Vincennes.

I mål i Prix d’Amerique var den åttaårige hingsten med kusken Jorma Kontio knappt slagen av hemmavinnaren Off­shore Dream.

Andraplatsen gav 250?000 euro plus 25 procent av publik­intäkterna från de 40? 000 åskådarna.

– För ett år sedan när vi med knapp marginal inte kom med i loppet gick jag ut och sa att vi skulle vinna i år. Fan, det var nära, säger den ständigt svärande och skrattande tränaren Nils Enqvist.

Prix de France nästa

Nu blir det Prix de France på Vincennes om två veckor. Vidare är planen: Grand Criterium de Vitesse i Nice, Olympiatravet på Åby, Finlandia Ajo på Vermo, Oslo Grand Prix på Bjerke och sedan sommarvila.

– Om vi får ett wild card till Olympiatravet vill säga, det borde vi få för att vi matchat utomlands. Förra året sa Åbys sportchef Per Wetterholm att det var klart, men tydligen sa ATG:s vd Remy Nilson sedan nej, säger Nisse.

Elitloppet då?

– Inte en chans i år heller. Det är för tufft med två heat, det förstör hästarna, kolla på vad som har hänt med dem som var med i fjol.

Blir det aldrig Elitloppet?

– Vi vill åka runt ett gäng och ha roligt med den här hästen under tre år. Så troligen inte.

Vad händer efter sommaren då?

– Då blir matchningen precis som i år med Prix d’Amerique som mål.

Med i dokumentär

Redan före årets Prix d’Amerique gjorde hästsportkanalen Equidia, som kan ses av 60 procent av den franska befolkningen, klart med att de ska göra 30 minuters dokumentär om Opal Viking, Nils Enqvist och Jorma Kontio i Kolmården, Stockholm och Normandie.

ARTIKELN HANDLAR OM