Travdirektörer riskerar fängelse- straff för skattebrott

Spelade för 400 000 kronor på en dag

TRAV

Travdirektörerna ägde 60 hästar och var flitiga besökare på landets travbanor.

– Livet lekte verkligen, vi hade kul, reste runt på många travbanor och festade, säger en av direktörerna till Dagbladet.

I tisdags inleddes rättegången mot de två travdirektörerna i Sundvalls tingsrätt.

Enligt chefsåklagare Christer Krantz har de gjort sig skyldiga till grova skattebrott och undanhöll miljoner från beskattning.

Direktörerna ägde tillsammans ett databolag tom till slut gick omkull.

Direktörernas topp var i början av 2000-talet då de ägde omkring 60 hästar, flertalet i den yttersta eliten. De tjänade miljoner på sitt dataföretag som sysslade med sökerhetslösningar. Flera kända kuskar bland andra Robert Bergh, Olle Goop, Åke Svanstedt och Veijo Heiskanen körde åt direktörerna.

– Livet lekte verkligen, vi hade kul, reste runt på många travbanor och festade, säger en av direktörerna som i dag är långtidssjukskriven till Dagbladet.

"400 000 kronor på en helt vanlig travdag"

Travdirektörerna skrev ut stora summor från sitt bolag till sina privata konton. Pengar som gick till ett flott uteliv där champagnen flödade och ingen nota var för dyr.

Samtidigt inhandlades flera travhästar, den dyraste på en auktion i USA för fem miljoner kronor.

– Det hände att vi spelade bort 400 000 kronor på en helt vanlig travdag, förklarade direktörerna i rätten.

Men utelivet och utsvävande vanorna drog till sig skattemyndigheternas intresse och redan från start stod det klart att travdirektörerna manipulerat bokföringen. Travdirektörernas databolag gick slutligen i konkurs och borta är pengarna. I dag är de två travdirektörerna sjukskrivna.

– Det var rätt hektiskt där några år, vi gjorde hundratals hästaffärer, en del lyckosamma, andra mindre bra, säger travdirektörerna.

Under onsdagen fortsätter rättegången mot de två travdirektörerna där välkänd finländsk travprofil ska berätta om sina affärer med de inblandade.