”Det ser läskigt ut”

Micke Nybrinks senaste krönika

TRAV

Frågan är hur man ska lägga upp spelet i morgon?

Jag var ett tag inne på att stå över helt.

Det ser läskigt ut.

Men… ”if you can’t beat them, join them.”

Jag ska jobba in favoriterna.

V75-finaler i Örebro kan ju låta hur kul som helst, vidöppet och med en massa topphästar som ryker ihop. Sju lopp där positioner och dagsform avgör. Tjosan. Vad som helst kan hända. Inte den här gången.

I morgon är risken stor att omgången inleds med vinst för fyra stora favoriter. De är nämligen på papperet överlägsna, och det måste inträffa något knäppt, oförutsägbart för att de ska få åka ut bakvägen. Men trav är ju trav och hästar är gjorda av kött och blod. Bla bla. Så borde man kunna säga. Sen är det bara att gardera och hoppas.

Jag tror faktiskt att det är fel taktik den här gången. Visst är det god chans att någon av dem bränner av – men för att kunna räkna ut vem, krävs nästan en kristallkula.

Så vad ska man göra? Man kan givetvis strunta i att spela V75 och koncentrera sig på Dagens Dubbel eller vinnarspel. Det gäller ju att satsa sina pengar där de har bäst chans att växa.

Eller så kan man tänka som jag: Om det inte går att fälla dem, varför inte ta rygg på storfavoriterna och, för en gång skull, sitta och flina när de radar upp sig. När de sedan gjort sin plikt sitter vi skapligt till och med lite tur kan vi vinna några tusenlappar. Min insats blir också liten, 72 spänn, men med klaff blir räntan fantastisk.

De fyra favoriterna/spikarna är:

1) Copper Beech i V75-1. Conrad Lugauers sjuårige fux är troligen en av Sveriges fem bästa hästar just nu; om han är med i Elitloppet i år, är i alla fall inte jag förvånad. Då ska han naturligtvis inte ha några som helst problem att örfila upp Earl Tilly, Lovebite och First On Line Sec, även om det inte är några braklusar precis. Copper Beech är grymt fin att titta på, öppnar fort bakom bilen och det mesta talar för spets och slut. Det räcker med en backhand för vinst.

2) Quarcio du Chene i V75-2. Olle Goops fyraåring är en jättekapabel tanks som kommer att tillhöra årgångstoppen i år. När han skaffat sig mer rutin och finslipats kan han absolut visa sig vara 2008 års derbyvinnare. Senast vann han och Björn Goop försöket med en kvävd gäspning, efter attack 700 kvar från andra ytter. Hästen tävlade på ny balans och såg bättre ut än någonsin. Visst finns det en galopprisk, men felfri är han ensam på målfotot.

3) Lugdunum i V75-3. Åke Lindbloms fransos har en straffspark på hemmaplan. Tokoptimistiske Lindblom kan göra lite som han vill. Lugdunum blir sällan trött och över tre varv är det ingen brådska att köra ihjäl de andra. Men det kan också bli en kuslig uppvisning och vinst med 60 meter, Lindblom gillar att använda sina hästkrafter.

4) Mellby Regent i V75-4. Den här kan eventuellt förlora. Han möter bra hästar och är inte lika ”tokstenklar” som de andra tre. Men Olle Goops fyraåring övertygade stort senast på Solvalla då han krossade allt från dödens. Nu har han ett perfekt läge bakom bilen och hästen vinner det här loppet två gånger av tre.

FAKTA

Micke Nybrinks V75-system

V75-1:2 Copper Beech (res 7–8)

V75-2:5 Quarcio du Chene (res 12–9)

V75-3:12 Lugdunum (res 13–2)

V75-4:4 Mellby Regent (res 12–11)

V75-5:1, 7 (res 15–14)

V75-6:Alla tolv hästarna (res 11–3)

V75-7:3, 4, 6, 7, 9, 11 (res 8–1)

144 rader/72 kronor

Helgens tips

1. 1 Emelie Accent (Örebro, V75-5)

Startsnabb, kanonläge. Skräller från spets?

2. 11 You See Dusty (Örebro, V75-6)

Spurtkanon. Smyger med och blixtrar förbi?

3. 9 Verdi Sund (Örebro, V75-7)

Kraftigt uppåt. Nu med grön kusk. Rysare.