Mantorps tränarkår tände till på kritiken

Fick bastning av sin egen bana.

Foto: KANAL 75
TRAV

Utskällda av sin egen bana.

Då svarade Mantorps tränarkår med att gå bärsärkargång – på V75.

– Kritiken har gjort segrarna ännu skönare och att man hejat lite extra på sina kollegor, berättar Claes Svensson vars hästar är obesegrade på V75 2008.

Det var i höstas som Mantorps samlade proffstränare fick bastning av sin egen bana.

– Ledningen berättade uttryckligen att de tyckte resultaten var för dåliga och att vi vann för lite lopp, framförallt på V75.

Uppenbarligen fungerade det som tändvätska. Mikael Selin avslutade 2007 med att ta en dubbel under årets sista V75-omgång. Det startade ett triumftåg där Mantorp roffade åt sig hela sju segrar under januari, nästan var fjärde V75-lopp.

Totalt har banan 12 hästar till start under finalerna på lördag.

Lägg därtill Opal Vikings andraplats i Prix d'Amerique så är det ingen underdrift att travtemperaturen är på kokpunkten i Östergötland.

– Jag gläds definitivt när det går bra för mina kollegor. Och att framgången smittar av sig behöver inte alls vara en klyscha. Man tänker "kan han så kan jag" och det blir en positiv effekt, säger Claes Svensson som med sina tre segrar ligger tvåa i såväl tränar- som kuskligan i V75.

Annars har de senaste åren pekat nedåt för stall Svensson. I fjol bröts en negativ trend efter flera säsonger med allt magrare resultat. Bottennoteringen 2006 med 2,3 miljoner var den sämsta på över ett decennium.

– Jag hade mitt bästa år 2002 då hästarna sprang in över åtta miljoner kronor. Det är klart att man vill tillbaka till det igen, men som stallet ser ut för dagen är det inte realistiskt. Två saker jag var nöjd med förra året var att vi snyggade till segerprocenten och ökade antalet intjänade kronor per start med nästan 4 000. Det främsta målet för 2008 är att bättra på de siffrorna ytterligare.

En egen nisch

För att lyfta verksamheten gjordes för ett år sedan en ovanlig investering i form av en anläggning för vattenträning.

– Vi ville satsa på något udda, hitta en egen nisch. Jag tror bara det finns hos fem-sex tränare i landet inklusive Olle Goop som precis skaffat en. Vattenmaskinen är i första hand perfekt för skadade hästar eftersom den tränar musklerna utan någon belastning.

De senaste månaderna har det mycket riktigt anlänt några konvalecenter till stallet i Söderköping. Dessutom har Svensson lärt sig att använda sin maskin som komplement i den vanliga träningen.

– Exempelvis Garlic Broline går där ett par gånger i veckan. Det kan ha spelat in varför hon fungerat så bra hos oss.

Stoet som tagit två av Svenssons tre V75-segrar i år står över veckans omgång och laddas istället för start på Solvalla om tre veckor. Istället är det maffige Lovebite (V75-1) som får försvara stallets färger på Örebrotravet. Därefter bär det av söderut.

– Vi kommer att prova honom i Frankrike efter det här. Vilka lopp är inte bestämt, det hänger på hur mycket pengar han tjänar på lördag.

Lovebite utmanar ny storfavorit

I sin senaste start lyckades Lovebite ta skalpen på Earl Tilly, då storfavorit och obesegrad i V75 för Åke Svanstedt. Earl Tilly finns med i startlistan även i finalen, men nu är det en annan häst som ser "oslagbar" ut på förhand. Conrad Lugaers Copper Beech som radat upp fem raka segrar sedan comebacken.

– Jag trodde vi kunde slå Earl Tilly eftersom vi hade läge för ledningen på Jägersro. Nu kommer vi inte dit och då har jag inget scenario för hur vi ska besegra Copper Beech. Allt talar för att den tar spets och troligen tvingas jag gå fram utvändigt själv för att hålla farten uppe. Även om Lovebite är i fortsatt toppform så går det inte att tro på seger med en sådan resa. Vår enda vinstchans ligger i att någon annan kör mot favoriten.

Större segerförhoppningar har Claes på Lea (V75-4) som han kör åt sin formstarke Mantorpskollega Mikael Selin - som för övrigt kvalat in tre hästar i samma final.

– Som det ser ut kör jag den med bäst vinstchans och det är roligt. Vi har inte pratat taktik ännu, men får jag inga andra order så vill jag gärna prova i spets. Att det är 500 meter längre nu känns inte som någon större fara, jag har sett Lea vinna från spets över lång distans med mycket krafter kvar.

Tror på fler Mantorpsegrar

Svensson är även uppsatt på Selins Estrella Skift (V75-5) samt Gordonia Dag (V75-6), tränad av en annan Mantorpskamrat, amatören Stefan P Pettersson.

– Estrella Skift var urusel i sin senaste start så jag är osäker på hennes dagsform. Annars tror jag distansen är ett plus och att vi kan komma iväg snabbt från springspår. Troligen blir det en invändig resa där jag försöker smyga med till en slant.

– Gordonia Dag är däremot i riktigt bra slag. Han fick dra fram vinnaren senast och höll farten starkt. Nu är motståndet ännu tuffare så mer än lite platschans går inte att hoppas på. Däremot kan det bli Mantorpseger ändå, min vinnare i loppet är J.T.Mulligan.

KANAL 75