Mikael Renberg om sin nya karriär

Hockeystjärnan trivs i sulkyn

Mikael Renberg bakom Scandal Play.
TRAV

Den tidigare NHL- och nu elitseriestjärnan Mikael Renberg har funnit passionen i travet.

I måndags fick Mikael Renberg se sin Whitesocks Charlie vinna.

– En riktig kick, säger Mikael Renberg

Efter två inledande fjärdeplatser i Umeå fick Mikael Renberg se sin travare femårige travare Whitesocks Charlie vinna lopp på lunchtravet i Boden under måndagen.

– Även om det bara var ett P21-lopp under Bodens lunchtrav var det spännande. En riktig kick. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att vara på plats i Boden, men jag åkte direkt efter träningen och såg loppet live på en ATG-butik här i Skellefteå, säger Mikael.

Tyvärr fastnade Whitesocks Charlie med hakarna i banan på något sätt och vrickade sig illa i segerdefileringen efter loppet. Renberg berättar att han var rejält halt när han kom hem och det verkar röra sig om en gaffelbandsskada berättar.

Förra våren våren dök nyfikenheten för travet upp och Renberg bestämde sig för att tillsammans med ett par vänner köpa in sig i ett par hästar.

– Min dotter gillar djur i allmänhet och speciellt hästar. Vi bor Hortlax utanför Piteå och travtränaren Lars Marklund har sin gård några kilometer bort. Därför föll det sig naturligt att hästarna placerades där.

Ett stort sportintresse har Mikael Renberg alltid haft, även om just travet inte har stått speciellt högt i kurs tidigare hos hockeystjärnan.

– Min pappa sa att golf och hästar var det enda jag inte ville se i sportprogrammen när jag var mindre, men nu är det två av mina stora intressen, säger Mikael skrattande.

”En enorm känsla”

Mikael Renberg hade inte besökt en enda travbana i Sverige när Lars Marklund lockade upp honom i en sulky bakom stjärnhästen Scandal Play i juni, i fjol.

– Jag trodde att jag skulle få åka med i en dubbelvagn, men Lasse satte upp mig bakom Scandal Play direkt och sedan blev det sparrade vi andra hästar i backen och på rakbanan. En enorm känsla. Snabba bilar, motorcyklar, vattenskotrar och snöskotrar. Det var ingenting i jämförelse med känslan av att sitta bakom Scandalen, säger Mikael Renberg.

Då och då efter träningarna och matcherna i Skellefteå brukar Renberg stanna till på vägen hem i Höglandsnäs hos Marklund.

– Det är rogivande och avkopplande. Kul att vara med djuren och ge dem morötter, säger Mikael skrattande.

Hans andra häst, treårsstoet Canadian Hard Wax, kvalar i vår. Dessutom kommer han troligen att tillsammans med en morbror köpa in sig i tvåårsstoet Night Teen inom kort. En häst som Scandal Play-ägaren Per Lundkvist ropade in på Kriterieauktionen i höstas.

En häst som heter Canadian, en annan som heter Night Teen. Passande namn hästnamn för en ägare som en gång spelade i NHL:s vassaste kedja ”Legion Of Doom” i tröjnummer nitton…