Han kan bli Goops nya storstjärna

Björn: ”Visst har han väldigt hög potential”

Foto: Kanal75
Överlägsen Björn Goop vann väldigt enkelt med Quarcio du Chene.
TRAV

Quarcio du Chene är fransosen med svenskt pass.

Därför tillåts han tävla på V75.

Och han krossar allt i sin väg.

Triumfen på Örebro var den femte i en segerrad som kan bli väldigt lång.

Franskfödde Quarcio du Chene har alla förutsättningar att bli en V75-profil och klassklättrare á la Tout Ou Rien som gick från klass III till seger i en gulddivisionsfinal säsongen 2002.

Anledningen är inte bara fyraåringens till synes skyhöga kapacitet utan även det faktum att han inte är anmäld till några årgångslopp överhuvudtaget.

Som mockinländare, importerad som föl tillsammans med sin mor, får han inte starta i de klassiska unghästloppen. Ägaren Claude Guedj har heller inte betalt insatsen till några andra lopp mot kullkamraterna.

Men eftersom Quarcio är svenskregistrerad får han till skillnad från franska hästar tävla i de lägre klasserna på V75.

Nervös

Och där finns det ingen som kan stoppa honom.

– Hästen är upptränad hos sin ägare i Frankrike. Vi fick honom på våren som treåring och han var väldigt nervös av sig. Det har suttit i länge, men vi har jobbat med psyket och det verkar ha gett resultat. Idag skötte han sig perfekt trots snöslask som han knappast kan ha upplevt förut, berättar Björn Goop som tog det lugnt från start innan han efter ett varv övertog ledningen från stallkamraten Manhattan i klass III-finalen. Över upploppet såg fyraåringen precis lika obrukad ut som i V75-debuten för två veckor sedan.

– Visst har han väldigt hög potential, framförallt lungkapacitet utöver det normala. Han var inte alls trött idag heller, men även om han skötte sig i loppet så finns det saker han måste lära sig. I dopingstallet blev han till exempel nervös och sparkade en kontrollant på smalbenet. Som tur var träffade det inte så illa, säger Björn och bekräftar samtidigt att det är V75-matchning som gäller eftersom "det är där pengarna finns" för en topphäst som inte får vara med i de stora slagen.

Kanal75