Straffet chockar travdirektörerna

– Det är ett förvånande hårt straff. Vi kommer att överklaga

TRAV

De omsatte över 20 miljoner kronor och kunde spela bort 400 000 kronor på en dag på trav.

Efter sex år får de ett års fängelse för grova ekobrott.

– Det är ett förvånande hårt straff. Vi kommer att överklaga, säger advokat Johan Sterner till Sundsvalls Tidning.

Miljonerna rullade in. Mellan 1997 till 1999 översteg omsättningen 20 miljoner kronor och en stor del av pengarna investerades i trav, deras stora intresse. De spelade bort miljoner, och köpte och sålde travhästar. Enligt tingsrätten har deras bolag ägt över 100 hästar.

Våren 2002 sprack bubblan. Skattemyndigheterna hade upptäckt stora hål i direktörernas bokföring och misstänkte omfattande skattefusk.

”Kan inte försörja sig själva”

Tingsrätten slog fast att direktörerna, en 46-åring från Sundsvall och en 49-åring från Söråker, båda har gjort sig skyldiga till grova bokföringsbrott, skattebrott och försvårande av skattekontroll.

Tingsrätten anser att straffvärdet motsvarar 1,5 års fängelse, men direktörerna får strafflindring med en tredjedel eftersom handläggningen tagit så lång tid.

Johan Sterner, direktörernas advokat, pläderade för att de båda skulle slippa fängelsestraff då de hade lidit nog. Åklagaren yrkade på några månaders fängelse alternativt samhällstjänst.

– Därför är det svårt för våra klienter att förstå att tingsrätten kan döma ut en väsentligt hårdare påföljd. De har blivit oerhört påverkade av misstankarna och har inte haft möjlighet att försörja sig själva sedan de delgavs misstanke för sex år sedan, säger Johan Sterner, till Sundsvalls Tidning.

Travdirektörerna säger sig lida av depressioner och därför varit sjukskrivna. Deras skulder uppgår i dag till omkring 2,5 miljoner vardera, och fogden tar hand om allt över existensminimum.

De döms till ett års fängelse vardera för bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll. De döms på samtliga åtalspunkter men får relativt korta fängelsestraff på grund av att så många år har gått sedan brotten skedde.