Svanstedt tar betalt av journalister

”Jag har ledsnat på att rabbla samma saker om och om igen.”

Foto: kanal 75
Från och med den 1 mars kommer det kosta pengar att få information om Svanstedts starthästar.
TRAV

Vill du veta vad Åke Svanstedt tror om sina starthästar?

Då kan du i fortsättningen ringa ett betalsamtal.

Svanstedt vill minimera samtalen med journalister och tipsjägare.

– Hästägarna får lida för alla journalister som ringer, säger Åke Svanstedt.

Axevallatränaren startar sin "tipslinje" den 1 mars. Då kommer han att hänvisa alla journalister och tipsjägare att ringa ett betalsamtal. Där kommer Svanstedt ett par gånger i veckan att läsa in senaste nytt, form, träningsjobb, balansändringar på sina starthästar.

– Det ringer mellan 30 till 35 journalister i veckan och frågar om tips. Sedan från torsdagen ringer de om igen och frågar om samma saker inför helgen. Jag har ledsnat på att rabbla samma saker om och om igen. Och dessutom göra det flera gånger varje dag, säger Åke Svanstedt.

– Jag har blivit allergisk mot telefonen och vågar knappt svara när det ringer längre. De som blir lidande är hästägarna. Många gånger är de just de som ringer och vill fråga om sin häst. Nu hoppas jag att vi kan komma tillrätta med det här genom att starta en telefonlinje. Vi gör det främst för att spara tid.

Du vill alltså ha bort alla samtal från journalister och media?

– Ja, allt som handlar om renodlade tipsintervjuer om hästarna kommer vi att hänvisa direkt till telefonlinjen. Men om sedan en tidning vill göra ett reportage om verksamheten i stort så självklart kommer vi att ställa upp på det.

– Men jag tycker det är fel att lämna ut information till en del kanaler som är kommersiella. Då ska de i sin tur ta betalt av folk för att köra sina telefonlinjer eller hemsidor.

Men din försteman Glenn H Persson, är det inte meningen att han ska sköta kontakten med media?

– Jo, så var det tänkt från början. Men nu har även Glenn ledsnat på att bara prata i telefon hela tiden. Och att hålla på och skriva in på hemsidan tar också för mycket tid. Därför blir den här telefonlinjen mycket smidigare.

Hur mycket kommer det att kosta att ringa?

– Det har vi inte bestämt ännu. Jag har precis fått papperen ifrån Telia och de ska ju också ha en avgift. Sedan kommer vi att skänka tio procent till Barncancerfonden.

Lähdekorpi inne på samma linje

En som också har funderingar på att starta en telefonlinje är Kari Lähdekorpi. Halmstadtränaren startar mängder av hästar, nästan varje dag i veckan, och blir bombarderad av samtal.

– Det känns som att en del skribenter inte tror att jag har något annat att göra än att prata i telefon. Jag har mängder av saker att göra i min verksamhet förutom att träna häst, säger Kari Lähdekorpi.

– Jag kan därför vara jävligt sur och otrevlig ibland när journalister ringer och frågar samma saker tio gånger om dagen. Fast numera vågar de flesta inte ringa mig längre. Ingen skulle vara gladare än jag om det kunde fungera med en telefonlinje.

KANAL 75