Solvalla bygger inomhusarena

Projektet kostar 750 miljoner kronor

TRAV

Solvalla och IF Brommapojkarna bygger "Framtidens Mötesplats".

Storsatsning på hästsport, utbildning och ungdomsidrott.

Anläggningen, en inomhusarena, med en publikkapacitet på 15 000 åskådare kommer att kosta 750 miljoner kronor. En anläggning som kommer att ligga i anslutning till Solvalla travbana i Bromma.

Anläggningen som är ett samarbete mellan Solvalla och Brommapojkarna planeras vara klar till 2011.

– Satsningen har fokus på tre punkter, ungdomar, utbildning och hästsport, säger Stefan Lundborg, VD för Solvalla.

Målet är att genom en idrottsakademi, en modern arena för bland annat fotboll, en travbana i världsklass samt hotell-, konferens, och affärsverksamhet bygga en levande mötesplats.

Tanken är att inomhusarenan ska användas till olika typer av evenemang bland annatt konserter, fotbollsturneringar och tennis. Dessutom ska Brommapojkarna spela sina hemmamatcher i arenan.

Solvalla måste utvecklas

Svensk travsport är i behov av återväxt, i form av både nya aktiva utövare och en bredare publik.

Satsningen inkluderar även ridsporten som i dag saknar möjligheter att tillgodose behoven för aktiva och framtida utövare. För att kunna fortsätta erbjuda travsport i världsnivå måste Solvalla utvecklas och denna satsning ligger i linje med styrelsen för Stockholms Travsällskap planer gällande Solvallas framtid.

– Genom satsningen ”Framtidens Mötesplats” kommer vi att kunna ta såväl travsporten som den svenska hästsporten i stort till nästa nivå. Att vi dessutom utnyttjar Solvallas mark och bidrar till att skapa en levande mötesplats för alla sportintresserade samt invånarna i Västerort och Stockholm är positivt, säger Stefan Lundborg.

Vad innebär anläggningen för travet och Solvalla?

– Vi måste bredda vår verksamhet till mer än bara spel något som vi verkligen får en möjlighet till nu genom att integrera travet till allt annat som händer i och med anläggningen. Vi får också möjlighet till nya lokaler för vår travskola. Dessutom hoppas jag på att vi ska flytta hästauktioner och Årets Häst-galan hit.

Byggnaden av anläggningen innebär också hotell- och konferensmöjligheter i anslutning till Bromma Flygplats. En anläggning som kommer att finansieras fullt ut av privata investerare, säger Stefan Lundborg.

FAKTA

Vision: Norra Europas mest moderna anläggning för ungdomsidrott, utbildning och hästsport.

Invigning: 2011.

Publikkapacitet: Upptill 15 000 åskådare.

Säsong: Året runt - hela arenan är uppvärmd.

Evenemang: Fotboll, häst- och ridsportstävlingar och andra större evenemang.

Övriga faciliteter: Hotell och kongress- och konferenslokaler, butiker samt restauranger.

Finansiering: Ett fastighetsbolag kommer att bildas och finansieras av privata investerare. Ett driftbolag kommer att ägas gemensamt av Stockholms Travsällskap och IF Brommapojkarna.