Sex miljoner till en ensam vinnare

Jackpott på V65

TRAV

Under söndagen kan en ensam vinnare bli sex miljoner kronor rikare på V65.

Kuskeen Jan Norberg kör i samtliga avdelningar och har flera heta segerbud.

– Vourrek Sund, Marulk och Worldwide är streckvärda, säger han.

Foto: KANAL75
Jan Norberg kör i alla avdelningar under V65.

Den här veckan är det om möjligt ännu viktigare än vanligt att hålla tungan rätt i munnen när V65-strecken ritas ner på kupongen. Det är nämligen jackpott på Umåker och det blir kraftigt överbetalt för alla som prickar in sex rätt.

Hemmatränaren Jan Norberg har en fullspäckad dag och blir hårt betrodd med flera hästar inom V65-spelet.

– Vilka av mina hästar som spelarna ska ta med beror på hur man väljer att spika och greja men jag tycker i alla fall att Vourrek Sund (V65-1), Marulk (V65-2) och Worldwide (V65-6) är streckvärda, säger Norberg.

Anders Stenman-tränade Vourrek Sund ståtar med tre raka ettor i raden och senast tog han en säker seger från ledningen på V75. Hästen är startsnabb och har gått i ledningen i sina senaste fem starter. Dit lär han emellertid inte hitta nu från spår elva bakom bilen.

– Det är aldrig bra med bakspår men jag har ingen känsla av att det är en sämre häst bakifrån. Det är en förnuftig och vettig häst så det ska inte vara några problem. Med tanke på hans rad tycker jag att han ska vara favorit.

Norberg kör även Pave Sterk åt Anders Stenman. Det duktiga kallblodet hade ett bra fjolår och gör nu årsdebut.

– Han gick bra hela året och är en häst som gör sitt alla gånger. Han brukar tävla barfota fram men nu måste han gå med brodd. Det vet jag inte riktigt hur han klarar men Stenman har väl tränat på det också. Det är ett jämnt lopp och Pave Sterk är en av flera som kan dyka upp där framme.

Spets och slut för Worldwide?

I den andra V65-avdelningen plockar Norberg ut egentränade Marulk. Hästen gjorde senast debut i Umeåtränarens regi men galopperade då i första sväng efter att ha pilat till ledningen från spår sju.

– Det känns som en hygglig häst och man ska inte döma honom på senaste loppet. Hästen kommer från Jägers och har väl aldrig haft en brodd i skorna tidigare. Jag fick sätta i långbrodd senast och det blev lite spänt för honom. Han kunde inte slappna av riktigt någon gång under loppet och med tanke på det gjorde han ett bra lopp och avslutade bra. Nu har han ett dåligt utgångsläge och det blir brodd igen. Men det har han tränat på nu och har han lärt sig lite blir jag inte förvånad om han kvistar ner dem.

I V65-5 återstiftar Norberg bekantskapen med Christer Englunds Super Tiffany. Ekipaget har kamperat tillsammans en gång tidigare och då blev det seger trots bakspår över kort distans. Förutsättningarna är likvärdiga den här gången men Norberg tror att det blir svårt att upprepa bedriften.

– Det är en liten fin märr och det är synd att hon ska få så dåliga lägen. Hon kan inte göra så mycket själv i loppen och från spår tolv över kort distans krävs det en jäkla tur.

Krister Söderholms formtoppade Worldwide (V65-6) har däremot fått ett bra utgångsläge och Norberg har taktiken klar.

– Han är kvick ut och jag kan inte tänka mig något annat än ledningen. Han har kanonform och då favoriten har ett sämre läge ska vi ge honom en match.

Vilken är din bästa segerchans som du ser det?

– Det kanske är Vourrek Sund trots spår elva, säger Norberg som redan innan V65-spelet drar igång har en intressant häst till start.

– Sharif Zon (lopp 2) räcker långt kapacitetsmässigt men det är fortfarande mycket valp i honom och han har mycket hyss för sig. Men det får de gärna ha för det vet vi går över. Man ska ta honom med lite försiktighet men sköter han sig har jag ingen känsla för att han förlorar ett sånt här lopp.

Två kallblodsfantomer i stallet

Överlag ser stall Norberg ut att gå ett starkt år till mötes. På varmblodssidan finns flera lovande hästar och bortsett från Sharif Zon kan också treåriga Balett Sund nämnas.

– Henne har vi tänkt starta nästa torsdag. Det är en fin märr som inte har fått visa vad hon kan än. Hon var sjuk mycket ifjol och det dröjde ända till höstkanten innan hon kom igång ordentligt. Men nu känns det bra, peppar, peppar.

De allra hetaste hästarna hos Norberg är emellertid kallblod. Fjolårets vinnare av Svenskt Kallblodskriterium, Eld Kevin, med nio segrar på elva starter har skött vinterträningen bra och närmar sig årsdebut.

– Vi kom just in i stallet efter en tur och jag tycker att han känns som han ska. Han är pigg och glad och kommer helt klart utvecklas i år. Det finns mycket fina fyraåringslopp men det stora målet är ju derbyt. Jag har tänkt årsdebutera honom 29 februari på Bergåker.

Ungefär samtidigt som Eld Kevin i höstas gjorde bokslut för 2007 kom den jämnåriga stallkamraten Ulvsås Elvis igång. Han avslutade fjolåret med fyra raka segrar och segersviten förlängdes när han förra fredagen gjorde årsdebut.

– Det är fantastiskt att man har två hästar av den här kalibern. Det är svårt att jämföra dem då det är två olika typer av hästar. I stallet är det lillskiten (Eld Kevin) som tycker sig vara kung men framtiden får utvisa vem som ska bära kronan.