Bo Eklöf mot upprättelse

"Vissa dagar har jag fullt upp med att klara av att borsta tänderna."

Foto: kanal 75
Bo Eklöfs sjuåriga kamp börjar äntligen nå ett lyckligt slut.
TRAV

2001 skadade sig Bo Eklöf allvarligt då han störtade strax före mål.

Han fick avslag hos försäkringskassan angående livränta för minskade inkomster.

Nu kräver Länsrätten en ny utredning, enligt Sundsvalls Tidning.

Travkusken Bo Eklöf skadade sig allvarligt när hans häst föll strax före mål 2001.

Skadorna var så allvarliga att Bosse aldrig helt har kunnat återvända till travet.

– Vissa dagar har jag fullt upp med att klara av att borsta tänderna, för att kunna tvätta ansiktet måste jag hålla i mig ordentligt, säger Bo Eklöf.

Bosse har blivit utdömd av läkarna som menar att skadorna bara kommer att bli värre med åren.

– Försäkringskassan svarar inte ens min läkare, de enda svar man från Försäkringskassan är deras standardiserade brev.

Försäkringskassan avslog Bo Eklöfs ansökan om livränta på 25 procent med motiveringen att förmågan att skaffa sig inkomst måste vara nedsatt med minst en femtondel samt att kuskens inkomster efter skadan ska ha varit högre än de var före olyckan.

– Jag kan inte förstå hur de kan säga att min inkomst har ökat. I början hade jag mina privata försäkringar som tur är, men de gällde ju bara under en kort tid. Men de måste ju göra skillnad på den typen av inkomst och inkomst av tjänst. Det ska de allt få bakläxa på nu.

”Bevisligen skadats i yrket”

Bosse Eklöf överklagade och fick rätt genom Länsrätten som nu kräver att Försäkringskassan gör en ny utredning.

– De säger till mig att jag får hitta ett nytt jobb, men när jag frågar vem som vill ha en person med mina skador och som är 52 år, så svarar de bara att ”det är inte vårt problem, det där får arbetsförmedlingen sköta.”

Den senaste tiden har Försäkringskassan fått en hel del kritik för allt hårdare regler, något som Bosse håller med om.

– Jag har bevisligen skadats i yrket och kan aldrig bli bättre oavsett vilket yrke jag har. Jag har sökt för 25 procent, för att täcka det jag i dag inte klarar av. Jag menar, det är ju inga stora summor.

Även om Bosse anser att han behandlas väldigt illa av Försäkringskassan så är han vid gott mod och kan skämta om sin situation. Även om den långa kampen har varit tuff.

– Det värsta är att ses som en myglare, nästan som en kriminell. Sen har det dessvärre fått gå ut över andra när man har haft det som värst.

Vad gör om dagarna?

– Jag försöker köra två lopp i veckan och jobbar lite för ombudskanalen, vilket passar mig bra. Det gör att jag får chansen att på något vis jobba med mitt stora intresse. När jag kör får jag avstå från de tyngsta hästarna, eftersom jag inte klarar av det i dag.

Vad tror du kommer hända framöver?

– Det blir väl som vanligt, man får gå och vänta i flera år på deras beslut. Men nu tror jag i alla fall att det här får en lösning, säger Bo Eklöw.

ARTIKELN HANDLAR OM