”Min tränarrörelse går med förlust”

Kari Lähdekorpis chockbesked

Foto: KANAL75
Kari Lähdekorpi.
TRAV

Han var landets vinstrikaste travtränare i fjol.

Men trots det hävdar Kari Lähdekorpi att själva tränarrörelsen går med förlust.

– Mina hästar måste springa in 60.000 kronor om dagen för att det ska bli plus minus noll.

Kari Lähdekorpis hästar sprang i fjol in nästan 32 miljoner kronor. Dessa siffror gjorde honom till championtränare, närmast före Stig H Johansson.

Men enligt Kari är det tur att hästarna springer in så mycket som de gör. Annars hade rörelsen gått med brakförlust.

– Enbart tränarrörelsen är en oerhört stor förlust för mig. Jag tar 310 kronor om dagen i träningsavgift. Det räcker inte för att täcka alla kostnader. Varje månad går tränarrörelsen back med 200.000 kronor, säger Kari Lähdekorpi.

Skämtar du?

– Nej, det är helt sant. Så fort jag slår upp ögonen på morgonen har jag förlorat 6.000 kronor. Jag är helt beroende av provisionen av vad hästarna springer in. De måste tjäna 60.000 kronor om dagen för att det ska bli plus minus noll.

Men kan du inte höja träningsavgiften?

– Jag tar 310 kronor om dagen i träningsavgift. Det tycker jag är smärtgränsen för vad en landsortstränare kan debitera. Jag vill inte krama ur den allra sista kronan från hästägarna.

– Stig H, Walmann och exempelvis "Ludde" tar 350 kronor om dagen. Om jag skulle höja till det priset skulle min rörelse precis gå runt varje månad. Men det vill jag som sagt inte göra. Jag höjde istället provisionen till 15 procent på insprungna pengar i år. Av det får jag behålla tio procent och resten går till kusken.

25 anställda

Hur kommer det sig att träningsavgiften inte räcker för att täcka dina kostnader?

– Kostnaderna för foder, såsom hö, krafft och torv har gått upp kraftigt. Det har även lönekostnaderna gjort. Samtidigt ska jag säga att jag inte är den som snålar på något. Jag snålar aldrig med exempelvis personalen, där jag har 25 anställda, eller med foder, säger Kari som har 160 hästar i träning.

– Sedan är det så att det betydligt dyrare att ha en egen gård än att hyra in sig hos någon. Jag har två gårdar, och sedan hyr jag boxar av Håkan Olofsson och av Stefan Persson inne på Halmstadtravet. Bara att underhålla banorna kostar drygt 300.000 kronor om året.

Vad plockar du själv ut i lön?

– Mellan 30-35.000 kronor i månaden. Sedan kan det bli lite annorlunda de sista månaderna på året.

Men eftersom hästarna sprang in 32 miljoner förra året torde det ändå ha blivit en hel del över. Eller?

– Eftersom jag går back med 200.000 kronor varje månad var jag "ifatt" i oktober. Så provisionen på det som hästarna sprang in i november och december var vinst för mig. I år hoppas jag att jag kommer ifatt i september, eftersom jag har höjt provisionen.

Hästarna sprang in cirka fem miljoner på årets två sista månader. Är inte tio procent på det en bra vinst?

– Det tycker jag verkligen inte. Jag har en rörelse som omsätter 35 miljoner kronor varje år. Och jag blev etta i tränarligan förra året och får inte större vinst. Vem kan då tycka att 400.000 kronor i vinst på min tränarrörelse är bra, frågar sig Kari Lähdekorpi.

– Mitt bolag som helhet går bra med rejäl vinst de sista åren. Men det beror på andra inkomster, bland annat aktieaffärer. Men att enbart träna hästar ger ingen vinst alls.

– Nej, hela branschen har hamnat på efterkälken när det gäller lönsamhet. Det är precis som Tommy Hanné säger att vi har hamnat i en svacka. Prispengarna måste höjas ännu mer, så är det bara.

Michael Carlsson, Kanal75