Talangen med segermaskinen

"Det här är mitt sista år som lärling".

Foto: kanal 75
Pasi Aikio och Extreme Farming, som jagar sjätte raka segern i kväll.
TRAV

Han gillar att fiska.

Men är betydligt bättre på trav.

På onsdagen hoppas Pasi Aikio på mer än bottenapp på Solvalla.

Våren har kommit till Fituna, strax söder om Stockholm.

Vi har bestämt träff med blivande proffstränaren Pasi Aikio. Vi hittar honom nere vid favoritbryggan, bara några 100 meter från sjöbanan, den stora rundbanan på Fituna säteri där bland andra Timo Nurmos lägger grunden till sina framgångar.

Det är söndag och travhästarna har ledigt.

Det blåser en västlig vind och det luktar havsöring.

Pasi Aikio lyfter spöt och får i väg ett imponerande kast in mot vassen.

Bottennapp.

Pang!

Linan går av.

– Det här är inte sant, säger han och vi skrattar tillsammans.

Pasi Aikio lägger ner fisket för dagen och vi pratar trav istället.

Året har startat bättre än någonsin för 36-åringen, som har en segerprocent på 30 i sulkyn och drygt 26 000 kronor inkört per start.

Han har bestämt sig.

– Det här är mitt sista år som lärling. Det är dags att plocka ut proffslicensen.

Tre guldklockor

I dag jobbar Pasi Aikio som privattränare åt Stall Farming på Fituna Säteri. På den imponerade träningsanläggningen finns även Timo Nurmos och ett par amatörtränare.

– Miljön här är fantastiskt. Både för att träna häst och för oss människor, säger Pasi Aikio och blickar ut mot havet, mot Uddsundet som leder ut mot den mer kända Himmerfjärden och den stora båtleden upp till Södertälje.

Pasi Aikio är travtalangen som vunnit fler guldklockor än någon annan. Tre gånger har han lagt beslag på det finaste pris en lärling kan vinna på Solvalla.

Just den första guldklockan, 1998, har betytt extra mycket för honom.

– Det öppnade flera dörrar och jag fick plötsligt börja köra fler lopp. Egentligen hade jag tur för jag var inte kvalificerad utan halkade in på ett bananskal när en annan lärling blev avstängd.

Nu är i alla fall lärlingstiden snart över.

Varför har du inte blivit proffs tidigare?

– Jag tycker jag haft det bra som jag haft det. Det har inte funnits anledning att ha för bråttom, säger han på sitt lugna sätt.

Extrem segermaskin

Samarbetet med Stall Faming hoppas han kunna fortsätta med även som proffs. För dagen har man en riktig segermaskin i stallet, sexårige Extreme Farming som på onsdagen på V64 jagar sjätte raka segern.

– Det är det tuffaste motstånd han ställts inför, men hästen utvecklas hela tiden och det ska bli kul. Vi har fått ett bra utgångsläge, springspår är perfekt. Han är startsnabb och ledningen är närmsta vägen till mål.

En spik?

– Nej, det tycker jag inte, men ett givet streck på V64.

Trav 365

ARTIKELN HANDLAR OM