Spelkuppen misslyckades

”Det är allt för mycket pengar för att vara ett medvetet spel”.

TRAV

Han var knappast en av favoriterna på V64.

Ändå spelades 200 000 kronor vinnare på Vulkan Hornline.

Strax därefter ströks hästen.

200 000 kronor satsades på Ove A Lindqvists Vulkan Hornline som vinnare på Solvalla i kväll.

– Det är allt för mycket pengar för att vara ett medvetet spel, det var ju knappast någon favorit. Vinnare över 50 000 kronor är över huvud taget ovanligt, och då är det oftast tätt in på loppet, säger Eric Bolander, totochef på ATG.

Vulkan Hornline som skulle starta i V64-4 och var en häst utan större segerchans.

Någon storvinst blev dock aldrig. En stund senare var hästen struken för hovböld.

– Jag har ingen vettig förklaring till det här spelet, det finns ingen som helst logik. Det högst troliga är att ett ombud som inte har förstått hur provisionen fungerar och försökt få ut pengar på den vägen. Provisionen är veckobaserad och utgår inte för strukna hästar.

Hos ATG uteslutar man inte att det kan handla om ett sätt att tvätta pengar. Genom att få pengarna tillbaka efter att Vulkan Hornline blivit struken ser pengarna ut som en utbetalning från ATG.

– Det är inte heller något som i praktiken skulle fungera eftersom myndigheter genom oss kan se att det inte var en vinst som genererade pengarna.

Är försök till bedrägerier vanligt?

– Man kan i alla fall säga att det blir mer att hålla koll på. Allt från försök till att lura ombud på insatsen, så att de inte betalar för vad spelet egentligen kostar. Sen har vi kontospel med förfalskade konton, säger Eric Bolander.

Enligt Eric Bolander handlade det om två olika spel, på 100 000 kronor vardera. Det ena i går kväll och det andra i morse, strax innan strykningen. Provisionen för ombud är tre procent. Ett spel på 200 000 kronor skulle därmed därmed innebära 6 000 kronor i förtjänst.