”De är bara avundsjuka”

Svanstedts motattack mot kollegorna

TRAV

Snart startar Åke Svanstedt sin betallinje.

Samtidigt har han fått utstå kritik från sina kollegor.

Nu slår Svanstedt tillbaka.

– De är bara avundsjuka och vågar inte själva. De är så rädda för kritik, säger han.

Den 1 mars startar Åke Svanstedt sin betallinje.

Då får journalister ringa till en tipstelefon för att få information om hästarna som startar.

Samtalen kommer att kosta 9,90 kronor per minut.

Detta har fått media och kollegor att reagera.

Stig H Johansson, Lutfi Kolgini och Roger Walmann har varit kritiska i Aftonbladet.

"Stig H har inte varit så snäll"

Åke Svanstedt tror själv att flera av sina kollegor egentligen vill göra samma sak.

– Fast det törs de väl inte. De är så rädda för kritik, säger han.

– Stig H har väl inte varit så snäll mot journalister i sitt liv. Det är väl först nu när han börjar bli gammal som han har blivit snäll. Han har nonchalerat många journalister och hästägare i sina dagar. Men nu verkar han ha blivit mycket snällare.

Vad säger dina övriga kollegor. Är det någon som stödjer dig?

– Ja, de flesta av mina kollegor som har varit med några år tycker att det här är påfrestande. De yngre tycker ju att det är kul när det ringer. De som inte får så många samtal.

Roger Walmann säger att du är feg och bara gör det för att tjäna pengar. Vad säger du om det?

– Det vill nog han också göra. Varför ska inte jag kunna ta betalt när andra gör det. Det är många som ringer länge och pratar tips, och sedan tar de betalt för min information. Exempelvis på hemsidor och betalnummer.

Varför gör du det här?

– Vi gör det för att spara tid. Den tiden ska vi lägga på hästarna och hästägarna istället.

– Ringer det, lågt räknat, 25 journalister måndag till onsdag så sparar vi 24 "kvartar". Varje samtal tar nämligen en kvart med varje journalist. Och vi har tänkt att lägga ner en kvart inför varje tävlingsdag. Alltså sparar vi 24 kvartar.

Men finns det ingen annan lösning?

– Jo, det kanske det finns men nu ska vi prova det här.

Påfrestande

– Det är psykiskt påfrestande att tjata samma sak om och om igen hela tiden. Och det handlar bara om barfota, helstängt eller om man kan få ledningen. Det är ingen som frågar om hästen har varit frisk eller sjuk eller är i form. Nej, hela tiden bara barfota, helstängt och ledningen.

Hur ska det hela gå till?

– Vi kommer att läsa in jag eller Glenn H Persson inför varje tävlingsdag. Med aktuell information om hästarna, balansändringar och aktuell status. Det blir våra gemensamma åsikter.

Vad säger du om uppståndelsen som har blivit i media? Du har toppat innelistor i kvällstidningar.

– Det är positivt att så många är berörda av det här. Det måste ha varit ett väldigt prat journalister emellan på redaktionerna eftersom sådana som inte är travintresserade har fått upp ögonen för det också. Om man går utanför journalistkåren är det många som är positiva.

Annars är det mest negativa skriverier i media. Hur ser du på det?

– Journalisterna är väldigt upprörda. De har gett sin syn på saken men har inte låtit andra människor få komma till tals. Det är bara ur deras synvinkel. Hästägarna däremot är positiva. De är nöjda över att de kommer att få svar i telefon när de ringer.

"Journalisterna mörkar"

Svanstedt går också till angrepp mot landets travjournalister.

– Det är många journalister som är för dåliga. Flera av dem är spelare och storspelare. Faktiskt så skriver de inte som jag säger, utan de mörkar en del på grund av sitt eget spel.

– Vi läser ju tidningar både Glenn och jag och man kan direkt se vilka som är spelare av journalisterna, säger Åke Svanstedt.

Fotnot: I fredagens Dagens Rätt (TV4 13.00) visas ett reportage om Åke Svanstedt. Där berättar han om sin telefonlinje, och bemöter kritiken från sina kollegor.

Michael Carlsson, Kanal75