Kusken opereras efter svår olycka

”Frakturer på ansiktet”

Foto: ATG-LIVE, KANAL75
Två svåra olyckor under måndagen. Till vänster Mats Åke Nilsson som ramlade ur sulkyn under ett lunchlopp. Till höger Börje Bs Johansson som sparkades ur sulkyn av en unghäst.
TRAV

Svensk travsport skakades av två otäcka olyckor under måndagen.

Proffstränarna Börje Bs Johansson och Mats Åke Nilsson skadades och fördes till sjukhus.

– Börje ligger på sjukhus just nu och opereras, säger Catrin Fajersson.

Måndagen blev en mörk dag för svensk travsport.

Det började med att Kalmarproffset Börje Bs Johansson blev sparkad ur sin sulky när han var ute och körde en orutinerad häst. Han blev snabbt förd till sjukhus där läkarna konstaterade att han klarat sig utan skallskador.

– Börje fick smällen precis ovanför ögat. Till att börja med visste läkarna inte om skallen blivit skadad så de röntgade huvudet på en gång. Det visade sig att han inte hade några skallskador men hade frakturer på ansiktet. Läkarna sa att han hade haft änglavakt, säger Catrin Fajersson sambo med Börje Bs Johansson.

Hur mår han i dag?

– Han ligger just nu på operationsbordet så vi får se efter operationen. Han kommer nog ha ont ett tag. Nyckelbenet gick av på vänster sida med det är sådant som läker. Men det gör nog fruktansvärt ont. Han ska enligt läkarna bli helt återställd. Det enda som kan skadas är synen. Den kan bli nedsatt med någon procent.

Får man sig en tankeställare?

– Det är klart. Men det är sådant som händer. Vi körde hästen i en vanlig vagn och kanske skulle vi kört i långvagn för att undvika att han skulle börja slå. Det som var märkligt var att hästen först galopperade en bra bit och sedan sparkade till. Jag satt en bit bakom och såg direkt när Börje flög ur sulkyn.

”Det var en jäkla smäll”

Inte nog med att Börje Bs Johansson åkte på en ruggig smäll. Under måndagens V4-omgång på Solänget smällde det igen.

Då var det ett flertal ekipage inblandade i en våldsam krock och värst drabbad blev proffset Mats Åke Nilsson som blev liggandes på banan flera minuter innan ambulansen hämtade honom.

– Det var en jäkla smäll. Axeln gick ur led. Jag slog axeln och huvudet i banan och fick en lättare hjärnskakning, säger Mats Åke Nilsson.

Det var i V4:ans inledande avdelning som Mats Åke Nilsson och hans Daler gick i backen.

– Han som satt framför mig i andraspår galopperade och tog stopp väldigt hastigt. Sedan så hakade jag ihop med ett ekipage invändigt om mig och då kom en häst bakom och körde upp i mig. Jag flög som en projektil rätt upp i luften.

Blev du rädd?

– Ja. Men sådant här händer. Jag har varit i backen flera gånger tidigare. Med facit i hand gick det bra och jag är snart tillbaka, säger Mats Åke Nilsson.